Gott om rödlistad fisk i öns butiker

Det finns rödlistade, hotade, fiskar i de flesta fiskdiskar i Visby. Butikskedjorna väntar på riktlinjer från centralt håll, men en grossist har redan plockat bort hotade arter från sortimentet.

noga. Bengt Arne Andersson väljer odlad lax, och undviker fisk med konstiga namn.

noga. Bengt Arne Andersson väljer odlad lax, och undviker fisk med konstiga namn.

Foto: Petra Jonsson

Gotland2008-10-21 04:00
Världsnaturfonden har gjort upp en lista på fiskar som är hotade av utfiskning eller som är odlade på sätt som skadar miljön. Flera av dessa rödlistade arter finns att köpa i butiker i Visby.
Det handlar huvudsakligen om torsk, men också om hälleflundra, rödspätta och tropiska räkor.
Den enda större grossist som valt bort rödlistade fiskarter är Axfood, som levererar till Hemköp. Butikschef Markus Wahlgren, Signalen i Visby, säger att hans datasystem signalerar om någon förbjuden fisk hamnat i butiken.
- Det hörs i kassan om en rödlistad fisk av misstag kommit med, säger han.

Räkorna är för dyra
Han säger att konsumenterna blivit alltmer medvetna om att vissa fiskar är hotade och han tycker att affärskedjan har ett ansvar.
På Ica Maxi finns rödlistade arter i fiskdisken, som blåkveite (liten hälleflundra), rödspätta och marulk. Däremot säljer Ica Maxi inte exotiska räkor, därför att de är så dyra. Fiskansvarig är Edvin Boman.
- Vi kan inte ta ansvar för vad folk köper, men vi kan försöka ersätta arter med mindre hotade. Vi säljer till exempel odlad norsk hälleflundra i stället för vildfångad. Men det finns ju folk som blir arga om vi inte har det de vill köpa.
Edvin Boman tycker att ansvaret också ligger på en högre nivå, förbud borde sättas in redan vad gäller fiskekvoterna och redskapen, menar han.
- Kvoterna fylls ju alltid och om inte vi säljer den fisk som redan är upptagen blir den kattmat i Kina. Är det bättre?
Kunden Bengt Arne Andersson plockar med sig en färsk odlad lax från fiskdisken.
- För mig betyder rödlistade fiskar extrapris, skämtar han och undrar över alla konstiga fisknamn i disken, sådana väljer han inte.
- Torsk fiskar jag själv i Östergarn.
På Coop Forum finns många olika soters torsk i frysdisken, jätteräkor och annat från listan med hotade arter. Livsmedelsansvarig är Cecilia Wennertorp.
- Coop Sverige gör en utredning just nu om vilken fisk vi ska ha i disken, riktlinjer får vi i november, säger hon.
Kunden Agneta Larsson säger att hon numera undviker att köpa torsk, trots att det är så gott.
- Jag köper mest lax i fyrapack och hokifiléer.
På fiskrestaurangen Bakfickan vid Stora torget smörjer Felice Hapetzeder och Jenny Berndtsson kråset med hälleflundra.
- Men torsk äter vi inte, säger de.

"Fisken kan ta slut"
Kocken Anders Falkemo säger att företaget kommer att engagera sig mer framöver vad gäller vilka fiskarter man ska erbjuda.
- Vi måste! Det kommer att bli värre, fisken kan ta slut!
Men det finns problem, ett är namnet på i Sverige nylanserade ohotade, odlade fiskarter. Anders Falkemo nämner tilapia och pangasius.
- Sådant vill inte folk ha!
Men han säger att när folk väl har vågat pröva en ny fiskart brukar det gå bra.
Bergtunga
Hajar
Hälleflundra (Nordatlanten)
Lax (vildfångad)
Marlin
Marulk
Liten hälleflundra
Rockor
Räkor, tropiska (odlad och vild)
Rödspätta
Rödtunga
Svärdfisk
Tonfisk (blåfenad)
Torsk (ej kravmärkt)
Tunga
ÅlKälla: Världsnaturfonden
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om