På Platsbanken ligger just nu runt 1 500 lediga jobb på Gotland, varav cirka 1 100 sommarjobb.
– Många av jobben är inom vården, men även andra traditionella sommarjobb, säger Sandra Larsson, företagsrådgivare på Arbetsförmedlingen.
I februari brukar Arbetsförmedlingen arrangera en rekryteringsmässa där arbetsgivare och jobbintresserade får möjlighet att mötas. I år genomförs den för första gången digitalt.
– Vi har haft mässor i olika form varje år, det ska bli jättespännande, säger Sandra Larsson.
Över 1 000 jobb ska förmedlas och elva arbetsgivare är anmälda. Bland dem Widegrens gård, som odlar ekologiska rotsaker.
– Det är jättebra att den blir av, det ska bli spännande att se, säger vd:n Olof Ansén.
Deras personalbehov har inte påverkats av pandemin.
– Vi förbereder oss för en lika stor produktion som de senaste åren, säger Olof Ansén.
Företaget annonserar om 70 platser som ogräsrensare och 15 som teamledare för ogräsrensningen.
– Det ser väldigt mycket ut, men för många är vi det första jobbet och många jobbar bara två-tre veckor, säger Olof Ansén.
I andra branscher råder större osäkerhet.
– Besöksnäringen är lite mer avvaktande. Det är en så himla osäker tid, ett normalt år brukar de börja rekrytera nu, jag kan tänka mig att det blir något senare i år, säger Sandra Larsson.
Flera hotell och restauranger annonserar dock redan efter personal.
– Vi kommer att behöva kockar och servispersonal – hoppas jag, säger krögaren Nenad Egic.
Förra sommaren drev han fyra krogar, i sommar kommer han endast att ha Isola Bella i innerstan och Hamnkrogen i Herrvik och kommer därmed behöva anställa mindre personal än tidigare. Samtidigt är det svårt att spå hur sommaren kommer att bli.
– Det är svårt ett normalt år. Förra året planerade vi efter de prognoser som fanns, men när reserestriktionerna släppte blev det en bra sommar och vi var underbemannade vissa veckor. Bara vecka 27 och 32 låg vi rejält under vad det brukar vara.
Knäckfrågan är hur mycket personal som kommer att behövas sommaren 2021.
– Vi kanske får skriva deltidskontrakt med chans att få mer tid, funderar Nenad Egic.
I år hoppas han att det i alla fall ska vara lättare att få tag i kvalificerad personal.
– Det är svårt att rekrytera även i goda tider, när det är normalt. Tidigare har jag fått rekrytera personal från Europa och även utanför Europa.
Även Gotlands slagteri har svårt att hitta personal med rätt kvalifikationer.
– Att hitta utbildad personal till slakt och styckning går inte, det finns inga utbildningar i Sverige längre, säger HR-administratören Carin Hammerin och berättar att företaget får använda sig av bemanningspersonal från Europa.
För tredje året kommer arbetssökande att erbjudas en förberedande rekryteringsutbildning, ett samarbete mellan slakteriet, Arbetsförmedlingen och Lernia. Utbildningen på 17 veckor är en introduktion till slaktar- och styckaryrkena och de som genomgår den och blir godkända är garanterade sommarjobb. Tidigare års rekryteringsutbildningar har gett bra utdelning.
– Vi har fortfarande kvar fem-sex stycken som kommit in den vägen. Vi tycker att det här är fantastiskt, säger Carin Hammerin.
Även inom omsorgen används rekryteringsutbildningar. I fredags påbörjade 20 personer en tio dagar lång utbildning.
– Vi gjorde en sådan satsning förra året och det var så himla lyckat, 14 av 15 är fortfarande kvar, säger Sandra Larsson.