Gott om svamp i skogarna
- Blodriska är en bra nybörjarsvamp. Den är lätt att hitta och lätt att känna igen. Den som kan lite fler svampar och vill prova något nytt bör titta efter brunsopp. Den är underskattad. Många går bara förbi den, fast den är minst lika god som karljohansvamp. - Men plocka aldrig svampar som är helvita eller helbruna!
Han konstaterar att det är ett bra svampår, men att det startat lite trögt här i Stenkumla. Hur sommarens väder är spelar ingen roll, det viktiga är att det kommer regn i augusti och september. Men regnet har fallit lite ojämnt så tillgången på svamp varierar mellan olika delar av ön.
Lite senare på ön
Svampsäsongen är lite senare på Gotland än i övriga landet. Allra mest finns att plocka från mitten av september till ett par veckor in i oktober. Trattkantarellerna är på gång och bör vara mogna att plockas om ett par veckor.
- Den bästa svampskogen består av tall och gran och marken ska helst vara betad. Är man ute efter soppar ska man gå i lövskog tidigt på säsongen. Stolt fjällskivling trivs bäst i skogsbryn, på ljusa platser i barrskog och på betade ängar.
Vi klättrar över taggtrådsstängslet till en betad, lite öppen skog i Stenkumla.
Nybörjare
- Är man nybörjare så är det bästa sättet att gå med någon som kan mer om svamp, säger Åke Edvinsson. En svampbok kan också vara bra, men den bör inte vara för gammal eftersom vissa svampar som ansågs ätliga tidigare nu klassas som oätliga eller giftiga. En bra svampbok innehåller 10-15 vanliga, goda matsvampar, men också de giftiga svamparna ska finnas med.
För det kan vara riktigt farligt att stoppa fel svamp i munnen. De giftigaste svamparna slår ut njurarna. Kommer man inte snabbt under läkarvård så kan man få gå i dialys resten av livet. I bästa fall. Har man otur krävs njurtransplantation och för andra leder förgiftningen till döden.
- Det är ovanligt med dödsfall eftersom man kommer under läkarvård i tid, säger Åke Edvinsson, som är kontaktperson för Visby lasarett när det gäller misstänkta fall av svampförgiftning. Och vit flugsvamp, som är en av de giftigaste, är inte så vanlig på Gotland.Den vill inte ha kalkrik mark men finns på ön, på sandunderlag. Jag har bara sett den på Fårö, i Dalhem och i Fide.
En tumregel är att inte plocka svampar som är helt vita eller helt bruna, de undviker man de farligaste arterna. Men sjuk kan man bli av andra svampar, även dem som inte klassas som giftiga.
- Jag blev riktigt magsjuk av honungsskivling en gång. Den är ätlig, men jag tålde den inte.
Han får syn på en spindelskivling. Det finns flera hundra arter och bland dem finns riktigt giftiga svampar. Unga exemplar har trådar mellan hatten och foten, trådar som sedan släpper hatten och hänger som fransar.
Plocka svamp i en korg
Åke Edvinsson ger rådet att plocka svamp i en korg. I en plastkasse blir det för tätt och då bildas snabbt bakterier.
Plötsligt får han syn på en guldkremla och blir helt lyrisk.
- Den här gör mig riktigt glad. Titta vilka fantastiska färger. Den är sällsynt och den tar jag med på min lista till länsstyrelsen.
Alldeles intill guldkremlan växer riktigt stora vita kungschampinjoner.
- Champinjoner ska vara stora, de ska helst ha släppt ringen. Man bör inte plocka svamp som är för gamla. Och försök lämna de riktigt små till nästa som kommer, eller återvänd efter ett par dagar. Var inte för girig. Då kan man förstöra den svamplokalen, råder Åke Edvinsson.
Favorit
Karljohan är en av hans favoriter, men brunsoppen är lika god. Den har brun hatt och gula rör, som blir blå när man trycker på dem. Foten är gulbrun, strimmig, avsmalnande. Den växer gärna med tall, ofta nära träden.
Några kantarellställen avslöjar han naturligtvis inte, men ett tips är att leta i mossig sandjord, gärna nära björk men även i barrskog, ofta i blåbärsgranskog.
Svamp bör tas om hand direkt. Det går att förvara den i kylskåp någon dag, men bäst är att rensa, dela den och tillaga den samma dag den plockas. Vill man frysa in svamp kan man koka den lätt för att få bort det mesta av vattnet, men svamp går även att frysa in rå. Ett bra sätt är att torka svamp, då håller den sig nästan hur länge som helst.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!