Gråbo-författare möttes

Fyra författare boende på Gråbo i Visby var i onsdags samlade till en författarafton på hemmaplan i form av Gråbobiblioteket.- Fantastiskt att vi har fyra författare på Gråbo, menade bibliotekets Carina Norderäng i sina hälsningsord till de 50-talet litteraturintresserade som samlats.

Foto: Tobias Wallström

Gotland2009-02-13 06:26
Var bostadsområdet gemensamt så var författarnas ämnesområden desto mer disparata: en bok om svartsjuka, en diktsamling, en sann historia om ett dråp och en berättelse om en grekisk mans barnbarn boende i Visby. Bakom dessa stod Anna Karlsson, Agneta Pettersson, Lena Lassen och Hamdi Özyurt.
Anna Karlsson har bott tio år på Gråbo. Hon beskrev sig själv som en person med ett brokigt förflutet. Efter 15 år inom vården omskolade hon sig till konst- och kulturområdet. Hennes bok "Svart är en färg man kan bli sjuk av" är en faktabok om svartsjuka.
- Jag har skrivit en bok om svartsjuka eftersom jag funderat mycket över ämnet, det har så många bottnar.
Hon gick ut på nätet och fick stor respons och plockade sedan ut 12 personer som hon intervjuade om deras skilda erfarenheter.
- Fokus i boken ligger på kärleksrelationer men den handlar även om tabubelagda varianter som svartsjuka mot vänner och barn.
Anna Karlsson avslutade med att visa en sekvens ur filmen "Moulin Rouge".
Agneta Pettersson har givit ut diktsamlingen "Lugnt och länge". Hon jobbar som löneassistent för kommunen i Slite och berättade att dikten kom in i hennes liv 1995 i samband med en sjukdom.
- När jag började skriva var det rätt så krystat, det skulle vara på rim. Men en dikt kan se ut hur som helst, det är du som bestämmer.
Boktitelns dikt var den första hon skrev och sen har det blivit många.
- Jag började skriva på allvar när vi skaffade en stuga i Kräklingbo, där blir jag inspirerad och många av mina dikter kommer till under promenader.
Agneta Pettersson har givit ut sin diktsamling på eget förlag och har hittills sålt hundratalet exemplar. Det är hon nöjd med.
- Det tycker jag är jättemycket. Och min andra diktbok är så gott som klar, jag hoppas den kommer ut i höst. Titeln är klar - "Kaos".

Hamdi Özyurt har skrivet en kärleks- och släkthistoria, "Tjugo träd och en apelsin". En roman med verklighetsbakgrund där han berättar en historia om en grekisk man vars barnbarn bor i Visby.
- Grundfilosofin i boken är att människan letar efter sitt rum i världen.
Boken har tidigare kommit ut i Turkiet och den tar också upp fördomar mellan turkar och greker.
Lena Lassen kom i gång med sitt författande via släktforskning som hon började med när hon gick i pension. Och trots titeln, "Dråpet i Bälö", så handlar det inte om en deckare men väl om ett dråp med verklighetsbakgrund.
Hon kom nämligen inte så långt bak i längderna förrän hon vid en anfader 1847 hittade anteckningen "Fadern dömd till döden för dråp. Halshuggning".
- Men han blev benådad. Och jag blev betagen i historien.
Lena Lassen har också fått blodad skrivartand och är redan i arbete på bok två.
Författaraftonen avslutades med frågestund, bokförsäljning och signering för de som önskade.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!