Gråbo vårdcentral flyttas till Korpen

Kommunens vårdcentral på Gråbo flyttas till Korpen - och det redan i november. - Det är ett svek mot Gråboborna, säger Åke Svensson (s).Samtidigt har privata vårdbolaget Carema visat intresse för lokalerna som snart blir lediga.

Får sjukvårdens ordförande Per-Olof Jacobsson (c) ansvarsfrihet för sjukvårdens ekonomi 2008?

Får sjukvårdens ordförande Per-Olof Jacobsson (c) ansvarsfrihet för sjukvårdens ekonomi 2008?

Foto: Bengt Zettergren

Gotland2008-09-23 04:00
Beslutet om stängningen fattades i går av hälso- och sjukvårdsnämnden.
- Vi har inga fasta läkare på Gråbo och lokalerna har inget bygglov, motiverar Per-Olof Jacobsson (c), nämndens ordförande.
Enligt gamla beräkningar skulle det kosta omkring 20 miljoner kronor att bygga en ny vårdcentral, till det skulle en årlig driftskostnad på en miljon komma.
Samtidigt blir lokaler på Korpen lediga när flera av läkarna startar eget på Visborg.
Åke Svensson är kraftigt kritisk till beslutet eftersom det kommer efter att Gråboborna börjat göra sitt vårdval, det vill säga lista sig på den vårdcentral de vill tillhöra.
- Femtusen Gråbobor har gjort det passiva valet att vara kvar på Gråbo. Fem i tolv ändras förutsättningarna. Det är ett svek mot Gråboborna, säger Åke Svensson.
- Prioriteringen är fel, vi ska företräda befolkningen, säger han.
Per-Olof Jacobsson säger att det blir billigare att flytta vårdcentralen än att bygga nytt.
- Nu slipper vi investera i nya lokaler. Det hade varit oansvarigt att inte ta beslutet som vi gjorde, kontrar han, och konstaterar samtidigt att oppositionen inte lämnat något eget alternativ.

Politiskt beslut
Att vårdcentralen nu tvingas flytta är i grunden politikernas fel, menar Per-Olof Jacobsson.
Sedan 90-talets mitt har pengar äskats för ett nybygge på Gråbo. Flera ritningar har tagits fram, och alternativa lokaler i befintliga byggnader har diskuterats.
Men investeringen har hela tiden skjutits på framtiden av budgetberedningen, trots att vårdcentralen fungerar dåligt ur arbetsmiljösynpunkt och trots att lokalerna står på tillfälligt bygglov.
Ansvaret är inte enbart den tidigare s-majoritetens, enligt Per-Olof Jacobsson.
- Vi har alla vetat om detta, oavsett vilken majoritet som styrt. Vi har alla "hjälpts åt", säger han.

Privat intressent
Gråbobornas hopp om en vårdcentral i stadsdelen ställs i stället till privata Carema, som sagt sig vara intresserade av lokalerna efter att kommunens inrättning flyttat till Korpen.
Samtidigt har fastighetsägaren AB E-hus lämnat in en ansökan om permanent bygglov till byggnadsnämnden.
SVIKER. Den borgerliga kommunmajoriteten sviker människorna på Gråbo. Det blir inga pengar i nästa års budget till en vårdcentral på Gråbo. foto: gt/arkiv
SVIKER. Den borgerliga kommunmajoriteten sviker människorna på Gråbo. Det blir inga pengar i nästa års budget till en vårdcentral på Gråbo. foto: gt/arkiv
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om