Bakgrunden till erbjudandet är att det behövs fler lärare till Gotland. Regionen beräknar att det kommer att saknas runt 100 lärare till förskola och skola de närmaste tre åren och det här är ett sätt att locka hit fler lärare.
– Det här är en av fler aktiviteter för att få lärare till Gotland och en metod att använda för att få fler att växla karriär, säger Carl-Magnus Jonsson, HR-strateg på regionen.
Utbildningen till lärare är ett samarbete med organisationen Teach for Sweden. De menar att en bra lärare måste vara en bra ledare och kallar därför sin utbildning för ett ledarskapsprogram. Under de två år som programmet pågår arbetar man som ordinarie lärare på en högstadieskola och får lön. Parallellt med arbetet läser man in en lärarexamen på distans. Samtidigt erbjuds man ledigt från lärarjobbet en dag i veckan, en dag som kan ägnas åt studier. De jobbar alltså 80 procent med 100 procents betalning. Men det är en krävande utbildning och skolan man jobbar på måste ställa upp.
– Skolan tillhandahåller en handledare och rektorn har en dialog med personen så att allt fungerar, säger Carl-Magnus Jonsson.
Det är andra året som regionen samarbetar med Teach for Sweden. Förra året anställdes en person men hen valde att hoppa av och på utbildnings- och arbetslivsförvaltningen förväntar man sig ingen anstormning av ansökningar.
– Vi har inte så stora förhoppningar. Men varje lärare vi kan anställa är värd mycket, allt som ger lärare är värt att försöka, säger Eva Edin, HR-chef på utbildnings- och arbetslivsförvaltningen och fortsätter:
– För de som utbildar sig till lärare på lärarutbildningarna kommer inte att räcka till, det är brist i hela landet.
Eventuella kostnader för utbildningsprogrammet är små menar utbildnings- och arbetslivsförvaltningens HR-ansvariga.
– Det som kostar är att de får en dag ledigt i veckan och eventuella vikariekostnader. Men lärarlyftet kostar också, säger Eva Edin.
För att kunna söka ledarskapsprogrammet krävs att man har läst minst 90 högskolepoäng i något av ämnena biologi, fysik, kemi, teknik, svenska, engelska eller spanska. Utbildningen är specialutformad av Luleå tekniska universitet och under kursen får de blivande lärarna också personlig coachning och hjälp av mentorer från andra branscher. Under de två åren läser man 90 hp pedagogik och tar lärarexamen.