Grafikprojektet med fjärdeklassarna rullar på

I början på oktober uppmärksammade GA hur ett projekt inleddes mellan Solbergaskolan och Visby Grafikgrupp. Fjärdeklassare får komma till grafikverkstaden för att lära sig collografi. I tisdags var det dags att trycka.

Hoppsan! William Siöberg råkade klia sig på över-läppen och fick en blå mustasch.

Hoppsan! William Siöberg råkade klia sig på över-läppen och fick en blå mustasch.

Foto: Ulf Glimfalk

Gotland2008-12-03 04:00
Det var Eva Höök, grafikgruppen, som kom på idén till projektet. Det är också hon som, tillsammans med en klassassistent, hämtar eleverna i skolan, tar dem till grafikverkstaden och lär dem trycktekniken.
I början på oktober fick barnen skära ut sina bilder i styv papp och i tisdags var det dags att lägga på färgerna och trycka.
Det är en speciell färg som används och som är ny i Sverige. Aqua Intalglio är en giftfri miljövänlig färg - vilket är en förutsättning för det här projektet då det är barn som ska arbeta med färgen.

Efterfrågad
- Eva, kan du komma hit?
- Eva, vad gör jag nu?
- Eva, är det lagom med färg nu?
Frågorna från eleverna haglade i grafikverkstaden och Eva Höök försökte svara och vara med överallt.
Barnen var helt fångade i skapandets iver. De tyckte dock att det var knepigt att se hur mycket färg de skulle lägga på sina bilder och i de flesta fall blev det alldeles för färgmättat.
- Det kommer att flyta ut när vi trycker. Torka bort den överflödiga färgen så här, sa Eva och visade hur den erfarne gör.
Till slut godkände hon färgmängden och det var dags att trycka bilderna i den stora pressen. Alla de små konstnärerna förundrades över resultatet och stoltheten lyste ur ögonen på dem.
Efter hand som bilderna kom ur pressen lades de upp på ett bord för att torka.
Söndagen den 14 december har man vernissage på en allmän utställning, vid Grafikverkstaden i Visby, där barnens grafiska bilder ska visas.


En halv klass i taget får besöka grafikverkstaden tre gånger och sammanlagt omfattar projektet 45 fjärdeklassare.
Det är ett ideellt projekt som sedan ska utvärderas och analyseras. Om projektet fungerar bra kan det komma att utvecklas för att omfatta alla elever i årskurs fyra, till att börja med i Visby.
I inledningsskedet har man enbart inriktat sig på Solbergaskolan.
Eleverna ska få uttrycka sig i bild och förhoppningsvis förstå att det här är bättre och roligare än att klottra på ute stan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om