Grannar oroliga för lukt
- Vi har en vision att du inte skall märka något av bränslet varken när vi använder hästgödsel eller höns.Det sade Visby energis produktionschef och delägare Leif Pettersson vid samrådsmöte om företagets planer på att söka tillstånd enligt miljöbalken för en ny sorts bränslemix.
Biobränsle
Hittills har anläggningen eldats med biobränsle som sågspån, bark med mera.
- Även om planen på eldning med hönskadaver blivit mest uppmärksammad anser vi den vara en bigrej, sade Leif Pettersson. Den stora produkten är returträ, som kommer från rivningsträ, ombyggnader med mera, är smutsigt och ofta uppblandat med målarfärg.
Gödsel från Skrubbs
Han nämnde också att hästgödsel skall ingå i bränslemixen. Gödseln är uppblandad med kutterspån och kommer från stallen på Skrubbs. För några år sedan gjordes proveldning och enligt Leif Pettersson kan Visby energi ta emot gödseln för att hjälpa Skrubbs och för tansporternas del blir det väldigt kort sträcka.
När det gäller eldning med hönskadaver berättar Leif Pettersson att haft propåer från öns äggproducenter att ta hand om hönskropparna .
- Kan vi hjälpa dem så ställer vi upp på det, sade han.
En av mötesdeltagarna undrade om äggproducenten Rolf Gardell, Sjonhem, tjänade pengar på att lämna hönsen här.
Men han framhöll att det var av ideologiska skäl han hellre vill transportera de "utvärpta" hönsen till Visby än låta dem ransporteras långt iväg på fastlandet, transporter som inte är bra för miljön.
En av mötesdeltagarna klagade över transporterna till företaget nattetid med buller och strålkastarljus som följd, som det varit tidigare.
Lagringshögar
Det klagades också över lagringshögarna. Idag är det flis, som enligt en mötesdeltagare luktar illa och han trodde inte det skulle bli bättre framöver med andra bränslen. Men Leif Pettersson sade att det inte skulle bli någon lagring.
När några oroliga röster höjdes för problem framöver med både lukt och andra störningar gav Leif Pettersson ett löfte att om de boende kunde bevisa obehag och visa att de lidit skada av lukt och annat från hönskadaver, ja då lovade han att han skulle sluta med det bränslet.
När frågan kom upp att hela anläggningen ligger fel, för nära bostadsområden, nämnde Leif Pettersson att han ville flytta den när han tog över 1999 men då fick blankt nej från länsstyrelsen.
Ann-Sofi Ahlfors, Örebro, sakkunnig på miljöområdet, informerade om de miljökrav och lagkrav som gäller samt nämnde att det är Miljöprövningsdelegationen på länsstyrelsen som gör den samlade bedömningen.
Till månadens slut kan enskilda och andra komma med synpunkter på den utökade bränslemixen och vad den medför.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!