Gratis att ha uteservering: "Oerhört uppskattat"

Regionens beslut att inte ta ut någon markhyra för uteserveringar i år har varit viktigt för många näringsidkare, enligt Visby centrums verksamhetsledare, Magnus Olsson.

En av uteserveringarna vid Stora Torget i Visby. (Uteserveringen har inget med texten att göra.)

En av uteserveringarna vid Stora Torget i Visby. (Uteserveringen har inget med texten att göra.)

Foto: David Skoog/arkiv

Gotland2020-09-18 12:11

Att ha välskötta och inbjudande uteserveringar är enligt regionen en stor tillgång för Visby och Gotland. De är också viktiga för öns restauranger och caféer och som ett led i att stötta dem under coronapandemin beslutade regionen tidigare i år att inte ta ut någon markhyra för uteserveringar i år.

– Det är klart att det har underlättat väldigt mycket för dem, det är ju pengar man faktiskt sparar. Det finns de som har upp mot 150 000 i markhyra. Att den kostnaden har försvunnit i år har varit oerhört uppskattat, säger Magnus Olsson.

Sedan några år tillbaka är det tillåtet att ha uteserveringar öppna hela året. Det är dock olika taxor för sommar- och vintersäsongen. Sommarsäsongen varar mellan den 1 april och 31 oktober och vintersäsongen mellan 1 november och 31 mars. Förra året fick regionen in 61 ansökningar om uteservering under sommaren och fem för vinstersäsongen. I år är motsvarande siffra 67 för sommaren men trots att markhyran är gratis året ut har hittills inga ansökningar kommit in inför vinstersäsongen. 

– Det är främst runt Stora torget som de är öppna på vintern. Eftersom Visby är ett världsarv får man inte sätta upp vad som helst så det är svårt med väder och vind, säger Magnus Olsson.

2019 var regionens intäkter för uteserveringarna cirka 1,8 miljoner kronor, vilket kan antas vara det som regionen tappat i intäkter i år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!