Gratis utbildning som ska göra det lättare att vara förälder

Att vara förälder är inte alltid lätt. För den som tycker att föräldraskapet är tungt att bära erbjuds nu en ny utbildning på Gotland.
Cope, the Community parent education, heter programmet som riktas till föräldrar som har barn med svårhanterligt beteende. I vår kommer gratis kurser att erbjudas i Visby och Hemse.

Gotland2006-02-22 06:00
- Satsningen är en förebyggande utbildning och inte en behandling. vi riktar oss till vanliga föräldrar med barn utan någon särskild diagnos, men som upplever föräldraskapet som krävande och samspelet svårt med sina barn. Kan vi rädda ett enda barn från en negativ utveckling så har vi lyckats, säger Karin Nyström som är utvecklingschef vid på barn- och utbildningsförvaltningen.
Glöm dr Phil och Supernanny från tv. På Gotland satsar barn- och utbildningsförvaltningen på praktisk föräldrautbildning till stöd för de vuxna i föräldrarollen. Efter två försöksomgångar startar nu specialutbildade handledare en kostnadsfri utbildning med tio träffar under våren med 30 föräldrar i varje i både dag- och kvällsgrupper Visby och daggrupp Hemse.

Stöttar varandra
- Metoden ger föräldrarna möjlighet att under strukturerade former träffas, diskutera och stötta varandra i föräldrarollen, Strategin är att vända negativa spiraler till positiva mönster, förklarar handledarna som utbildats i den nya arbetsmetoden.
Ett vänligt ord i stället för en syrlig kommentar. Ett vänligt leende och inte ett surt snörp på munnen. En glad blick hellre än ett argt ögonkast. Metoden bygger på att ge föräldrar verktyg för att förstå och hantera sitt barns beteende och att stärka de vuxna i deras föräldraskap.
Cope, the Community parent education, är ett program för pedagogisk utbildning av föräldrar. Metoden, som riktas till föräldrar med barn i åldrarna tre till 12 år med svårhanterligt beteende, är utarbetat av professor Charles Cunningham i Kanada. I Sverige har det provats i bland annat Malmö och Uppsala.

Förbättra samspelet
- Syftet är att förbättra samspelet i familjen och skapa stödjande nätverk. En kurs brukar vara tio träffar i grupp med 25-30 deltagare i varje. Varje lektion är strukturerad och handlar om strategi. Det kan exempelvis gälla hur man uppmuntrar och bekräftar sitt barn på ett medvetet sätt för att bryta negativa cirklar. Tanken är att påverka barnet att bete sig på ett mer följsamt sätt, förklarar Karin Ström Ullrich som är en av de utbildade handledarna.
- Det handlar om att lära sig hur man som förälder kan förebygga och planera för att kunna hantera problemsituationer och hur man effektivt kan ingripa när barn har gått för långt. Strategier för problemlösning och system för belöning ingår också, liksom hur man får ett bra samarbete med skolan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!