Greenpeace på ön för att kolla oljan

Greenpeace har varit på Gotland under tre dagar för att få en dokumentation om vilka skador oljeutsläppet har åstadkommit hittills.
Samtidigt erbjöd man sig att hjälpa till med saneringen.
??Men vi behövdes inte, säger kampanjledaren Dimi Litvinov.

Gotland2004-12-08 06:00
Greenpeace var alltså här för att dokumentera effekterna av oljeutsläppet.
??Vi ville ha reda på hur vattnet, stränderna och fågellivet påverkats, säger Dimi Litvinov. Vi försöker alltid dokumentera sådana händelser för att ha dokument att sticka under näsan på våra politiker.
Och samtidigt som man arbetade med dokumentationen erbjöd man sig att ställa upp och hjälpa till med saneringen. Men räddningstjänsten ansåg sig alltså inte behöva denna hjälp.

Stor erfarenhet av sanering
??Det har jag full förståelse för säger Dimi Litvinov. De hade uppenbarligen tillräckligt med folk som jobbade med saneringen. Vi skulle kanske bara ha varit i vägen.
??Det var väl inte direkt saneringshjälp de erbjöd, säger saneringsledare Lars Bäckman. De hade dykare med och dök bland annat ute vid Botvaldevik. Men man hittade ingen ytterligare olja.
Greenpeace har ganska stor erfarenhet av oljesaneringen. Bland annat hjälpte man till vid det stora oljeutsläppet vid Bornholm och Österlen på skånska östkusten i juni 2003. Det utsläppet, som härstammade från ett förlist kinesiskt fartyg, var oerhört mycket större än det på Gotland. Ombord på det sjunkna fartyget fanns 1?680 ton tjockolja och man sanerade en bra bit över 1?000 ton. Polo M har enligt beräkningarna läckt ut 30 ton olja.

?Försumligt agerande?
??Vi var där och hjälpte till under en och en halv vecka med ganska mycket personal, berättar Dimi Litvinov. I jämförelse är det gotländska utsläppet ganska litet om än förödande för miljön.
Greenpeace är också intresserat av att ta reda på vems som är skulden till olyckan med Polo M.
Det har ryktats om försumlighet från besättningens sida, men detta har ännu inte bekräftats.
??Vi får avvakta vad Sjöfartsverket säger, menar Dimi Litvinov. Men det kan jag säga, att jag skulle inte bli överraskad om det visar sig att besättningen agerat försumligt. Och det är viktigt att man kommer åt eventuella problem med fartyg som inte följer regelverket. Det passerar många fartyg med oljelast över Östersjön och risken för stora utsläpp är uppenbar om man inte följer de regler som finns.
??Vi misstänker försumlighet eftersom hon drev så långt som en sjömil (två kilometer) innan några åtgärder vidtogs, säger Ove Eriksson vid Sjöfartsinspektionen i Stockholm. Men om det är så så är det ett brott och upp till polisen att utreda. Det vi väntar ivrigt på nu är att Polo M skall bogseras till lämpligt varv, kanske i Baltikum eller Polen. Hon har svåra skador och vi vill självfallet ha bort henne från våra farvatten fortast möjligt.
Ove Eriksson betraktar läger för Polo M som stabilt och att hon är säkrad från ytterligare oljeutsläpp.
??Men det föreligger ju alltid en risk med ett fartyg som är så pass skadat som hon är.
Saneringen kring Gotlands ostkust fortsatte igår.
??Vi hade 45 man ute och en liten styrka på fem man vid Kyrkbingeudd, säger Lars Bäckman ansvarig för saneringen. Där kommer vi troligen att sätta in extra insatser under onsdagen.

Inventering söderut
Man kommer även att inventera längre söderut för att se om olja drabbat även där.
??Vinden skall ju vrida till nordväst, 13 meter per sekund, spår metreologerna, säger Lars Bäckman. Vi hade ju de vindförhållandena för några dagar sedan och då kom det in mer olja. Vid dessa vindförhållande finns också risken att oljan trycker längre söderut.
Så vitt man vet kom det inte in någon ytterligare olja under tisdagen. Med sydvästliga vindar var läget stabilt.
Saneringen återupptas tidigt onsdag morgon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om