Det var den 18 november som regeringen, med hjälp av den nya tillfälliga så kallade "Cementalagen", beslutade att ge Cementa fortsatt tillstånd till brytning till och med utgången av 2022. Urbergsgruppen, Svenska naturskyddsföreningen och Naturskyddsföreningen Gotland överklagade beslutet till Högsta förvaltningsdomstolen och krävde samtidigt att beslutet skulle upphävas med omedelbar verkan. Men det kravet har nu Högsta förvaltningsdomstolen avslagit.
– Inga beslut känns givna numera, så jag kan inte säga att det var väntat. Men det är såklart en stor lättnad. Nu kan vi koncentrera oss på annat, sade Cementas fabrikschef Matilda Hoffstedt till helagotland.se under tisdagen.
Men under onsdagen kom beskedet att Greenpeace lämnat in en begäran om rättsprövning till Högsta förvaltningsdomstolen, med krav på att domstolen upphäver regeringens beslut om fortsatt brytning för Cementa. Som skäl anges att "Cementalagen" bryter mot grundlagen.
– Cementalagen är fyra i rad i grundlagsbrott. Genom hanteringen har regeringen lyckats bryta mot förbudet mot ministerstyre, domstolarnas självständighet, kravet på sakliga och opartiska beslutsunderlag samt kraven på att inhämta nödvändig information för beslut. Därför överklagar Greenpeace ärendet till högsta förvaltningsdomstolen, säger Carl Schlyter, kampanjledare på Greenpeace i ett pressmeddelande.