Gittan Frejhagen är initiativtagare till Gretas gamlingar, en organisation som spridit sig från Burgsvik till 17 platser i landet, och som går i Greta Thunbergs fotspår genom att samtala om klimatet. Under måndagens seminarium hade man bjudit in de båda gotländska riksdagsledamöterna Hanna Westerén (S) och Lars Thomsson (C).
– Jag känner skuld att jag inte satte mig in i de här frågorna tidigare, och jag vågar påstå att det här är det viktigaste samtal vi kommer att ha under Almedalsveckan 2021, inledde Gittan Frejhagen.
Vi är snabbt på väg åt helt fel håll, och det krävs gemensamma krafter för att bryta klimatkurvan som barkar käpp rätt åt helvete.
– Vi är överens om att det går för sakta med klimatomställningen. Miljöfrågorna var större 2007-2010 än de är i dag, och vi har inte mer än 10-12 år på oss för att bryta kurvorna innan det snabbt blir effekter åt fel håll, säger Lars Thomsson.
Även om mycket redan görs så är det några som halkat efter, och det är hushållen. Gemene man.
– Min förhoppning är att det här inte stannar vid enskilda samtal runt stora händelser, stora utsläpp. Det handlar om det vi släpper ut till vardags, varje dag i våra hushåll. Medborgarnas utsläpp i Sverige står för drygt 80 miljoner ton koldioxid per år, företagen står för knappt 60, säger Gittan Frejhagen.
Hanna Westerén:
– All förändring börjar i det lilla. Region Gotland har erkänt klimatnödläge, om vi tar fasta på det i samverkan med Region Gotland, Studieförbunden och Gretas gamlingar tror jag det här kan bli verkstad och verklighet. Det är här hemma det måste börja, men för att få den här omställningen till en folkrörelse så måste det vara lätt att göra rätt. Vi måste få bort skuld och skam, och politiken måste vara otroligt tydlig med de system vi riggar för en omställning.
Drömsystemet enligt Hanna Westerén är att kunna gå in i en butik och välja produkter efter systemet grönt, gult och rött i fråga om hållbarhet ur klimathänseende, där rött efter hand kan tas bort från hyllorna, och så småningom även gult, så att kvar bara finns det gröna.
Lars Thomsson håller med:
– Jag kommer ihåg kampanjen Håll Sverige Rent. Den satte sig i folks medvetande och sådana kampanjer behöver man ha med jämna mellanrum för i dag håller svenskarna inte Sverige rent längre, jag hade gärna haft en sådan klimatkampanj på den praktiska folkliga nivån.