Grindhämtning hotar att försvinna

Från den 1 juni nästa år kan det bli besvärligare för de boende på framför allt landsbygden att bli av med förpackningar och tidningar. Dessutom hotas nio jobb inom kommunen, sedan avtalet om så kallad grindhämtning har sagts upp.

Gotland2009-12-19 11:00

–Det här är en verksamhet som går med två miljoner kronor i förlust varje år, och det är dessutom en verksamhet som inte är ett primärt kommunalt uppdrag. Vi utför det bara på entreprenad, säger Bertil Klintbom, chef för tekniska förvaltningen.

Det är Förpacknings- och tidningsinsamlingen, FTI, som tar emot och hanterar förpackningar, papper och tidningar men Gotlands kommun som sköter själva insamlingen på uppdrag av FTI.

Kommunen vill har mer betalt för att få verksamheten att gå runt men har inte lyckats nå dit i förhandlingarna och har därför sagt upp avtalet till den 31 maj 2010.

–Men vi ska träffas igen i januari för nya förhandlingar, säger Bertil Klintbom.

Det är nio tjänster som försvinner om kommunen upphör med insamlingen.

–Vi har förhandlat med facket men inte lagt några varsel ännu. Vi avvaktar och ser hur det går med förhandlingarna med FTI.

Kan allmänheten lämna förpackningar på återvinningsstationerna i stället?

–Det är inte säkert. Det är samma sak där: FTI måste betala för det. Men jag utesluter inte att vi kan komma överens med dem om att de får använda återvinningscentralerna. Annars får de sätta ut egna återvinningsstationer.

Så ser det ut på många andra ställen i Sverige. Enligt FTI:s hemsida ansvarar företaget för 5 800 återvinningsstationer runt om i landet.

En anledning till den försämrade lönsamheten, enligt Bertil Klintbom, är att FTI övergått från att betala per ton insamlat material till att betala per hushåll.

–Då straffar det sig för kommunen att gotlänningarna är bäst i landet på att återvinna, säger Bertil Klintbom.

Kommunen samlar även in tidningar på entreprenad åt företaget Pressåtervinning. Det kontraktet löper på nästan ett år till, till den siste mars 2011.

–Om vi upphör med förpackningsinsamlingen kan det bli en dyr tidningsinsamling, säger Bertil Klintbom.

Om grindhämtningen upphör kan gotlänningarna inte välja att sluta lämna in förpackningarna: enligt en förordning är konsumenter skyldiga att sortera ut förpackningar från övrigt avfall och lämna in dem på anvisade platser.

 

Om insamlingssystemet

Sköts av Förpacknings- och tidningsinsamling, FTI, och finansieras bland annat med hjälp av förpackningsavgifter som företag som importerar, fyller och säljer en vara betalar.

Verksamheten drivs utan vinstintresse, enligt företagets bolagsordning.

Ägare till FTI är de fyra materialbolagen Plastkretsen, Metallkretsen, Returkartong och Pressretur. Dessutom finns Svensk Glasåtervinning med genom ett avtalat samarbete.

Källa: www.ftiab.se

Ur Förordning (2006:1273) om producentansvar för förpackningar

5 § En producent skall se till att det finns ett lämpligt insamlingssystem för förpackningar som är hänförliga till producenten.

Ett insamlingssystem skall anses som lämpligt om det är lättillgängligt, underlättar för den som innehar förpackningsavfall att lämna ifrån sig detta och i övrigt ger god service åt dem som skall lämna förpackningsavfall till systemet.

8 § Hushåll och andra förbrukare skall sortera ut förpackningar från hushållsavfall och annat avfall och lämna dem för borttransport i de insamlingssystem som producenterna eller kommunen tillhandahåller för sådant avfall.

Källa: www.riksdagen.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!