Nästan hälften av alla lantbrukare i Sverige upplever att deras lönsamhet är ganska eller mycket god. Det visar den senaste lantbruksbarometern som genomförs av LRF Konsult, Swedbank och Sparbankerna två gånger per år.
– Man kommer från en väldigt låg nivå, förra barometern var precis efter torkan. Då stod man där med likviditetsbrist och dåliga skördar. Nu är det i alla fall en återhämtning från svackan som man ser i diagrammet, säger Natalie Tysk, kundansvarig för Skog och Lantbruk vid Swedbank på Gotland.
I barometern går inte att utläsa hur de gotländska bönderna svarat, utan sådana siffror kommer under våren. Men det går ändå att göra en liten analys av hur väl den stämmer in för de gotländska bönderna.
– Man har återhämtat sig i år och fick normala till goda skördar i Sverige, men södra delen av Gotland och Öland är nästan lika drabbade av en torksäsong 2019 som 2018. Det är grovfoderbrist på södra delen. Den här sommaren kom regnet kanske 3-4 veckor senare, så man fick nästan ingen tredje skörd, säger Natalie Tysk.
Framförallt grisbönder är positiva i barometern, och de är de enda som tror på en positiv utveckling inför nästa år när det gäller lönsamhet och de upplever även högst förtroende från konsumenterna.
– Vi har den afrikanska svinpesten som sprider sig i framför allt sydostasien och då exporterar Europa mer. Sedan att grisbönderna känner större förtroende kan bero på trenden att konsumenten väljer mer svenskt kött.