Grisbönder valde Kalmar vid kö till Visbyslakteriet
Grisarna står på kö till slakteriet i Visby.Därför har en del lantbrukare valt att köra sina djur till slakteriet i Kalmar som ägs av Danish Crown, trots att de har avtal med Scan.-Det blir för trångt i ladugårdarna om grisarna inte kan skickas till slakt som planerat, säger Bengt Siggelin, ordförande för Gotlands grisuppfödare.
Foto: Söderlund Tommy
-Vi slaktar mer än vi brukar, ungefär 2100 grisar varje vecka, säger platschefen Kurt Hallbom. Ändå räcker det inte riktigt, och det är naturligtvis besvärligt för uppfödarna. Men vi räknar med att snart komma i balans igen.
Enligt Kurt Hallbom blir det så här då och då, att grisuppfödarna får räkna med fyra-fem dagars fördröjning när det gäller slakten.
-Och just nu är det för mycket grisar, inte bara på Gotland utan det är likadant i hela landet. Det är en obalans på marknaden.
Pressade priser
Och marknaden styrs av tillgång och efterfrågan. Vi importerar också griskött, vilket pressar priserna på det svenska köttet.
-Därför är avräkningspriset dåligt just nu.
De gotländska grisuppfödare som skickade sina grisar till Kalmar under hösten och slutet av förra året fick bättre betalt för köttet.
-Men nu tror jag att även slakteriet i Kalmar har kö så det är nog inte aktuellt att ta emot grisar från Gotland längre, säger Ronny Samuelsson, inköpsansvarig för grisarna vid Scan.
Inga böter utkrävda
Enligt det avtal som grisuppfödarna har med Scan så får de böta 150 kronor per gris om de bryter avtalet och skickar grisar till andra slakterier.
Några böter har ännu inte utkrävts.
-Bönderna förbinder sig att leverera till oss, bryter de avtalet så kan det kosta. Men det är ledningen som beslutar om det, säger Ronny Samuelsson. I vårt avtal står också att vi har rätt att avstå från att hämta grisar till slakt om vi inte har kapacitet att ta emot dem som planerat. Och det är ofta så efter jul och nyår att grisar blir överstående ett tag.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!