Grisproducenter i krismöte i dag
Grisproduktionen på Gotland hotas av nedläggning och därmed också slakteriet i Visby.Det hävdar grisproducenterna som idag har ett krismöte med bland andra bankerna.- Foderpriset har gått upp med 60 procent mot förra året men priset på fläskköttet står stilla, säger Eva Engström, grisproducent vid Nygårds i Vänge.
Foto: Staffan Fritz
Slut med krediter
- Bankerna har ställt upp med checkkrediter och lån. Men nu är det slut med detta. Många producenter kommer att sluta, flera har redan slutat. Hittills i år har vi levererat 10 000 grisar färre än förra året vid samma tid. Därmed drabbas också slakteriet i Visby eftersom grisarna står för en hel del av produktionen där.
LRF, Lantbrukarnas riksförbund, och grisproducenterna uppvaktade jordbruksministern, Eskil Erlandsson, (C), i våras men hittills har ingenting hänt.
- Om man slutar nu så kan man åtminstone sälja spannmålen, säger Eva Engström. Det är bråttom nu och det handlar om att något händer snabbt.
Anna Törnfeldt, ordförande i LRF är också bekymrad över grisproduktionen.
- Situationen har varit tuff i många år, säger hon. Producenterna gör förlust på varje gris och det lär inte bli bättre eftersom spannmålsskörden blev dålig i år och därmed stiger priset på foder. Att låna pengar till driften går inte hur länge som helst.
Rädsla för stigande ränta
Det behövs krafttag för att få trenden av vända menar Anna Törnfeldt, att konsumenterna får information om läget, att animalieproduktionen i Sverige håller på att försvinna och att de som fortfarande producerar griskött certifierar sig och håller högsta kvalitet på köttet och djurhållningen.
Eva och Mats Engström i Vänge har integrerad produktion där grisarna föds på gården och de samarbetar i en suggring med 40 suggor i gruppen. De levererar 2 600 slaktgrisar per år.
- Vi har fått löften om bättring av politikerna flera gånger men det händer ingenting, säger Eva Engström. Dessutom är bankerna rädda för att räntan kommer att stiga snart och då blir det totalt kaos.
Hon nämner handlarna som köper fläskkött från Danmark och säljer det till lägre priser än det svenskproducerade.
Krismöte i dag
- Det är märkligt eftersom danskarna har högre avräkningspris än vi, det vill säga att producenterna får mer betalt trots att deras kött är billigare i butiken.
Om detta ska man diskutera på ett möte som LRF arrangerar hos Mats och Eva Engström i Vänge i dag. Då kommer representanter från bankerna, Svenska Lantmännen, en veterinär och LRF konsult att delta.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!