Grisuppfödarna förlorar miljoner
- Stämningen är desperat, vi förlorar miljoner. Det säger Bengt Siggelin, ordförande i föreningen Gotländska grisuppfödare. Krismöte är utlyst för att hitta alternativ när kontrakten med Swedish Meats går ut.
Hela kedjan. Grisarna växer, men Thomas Olofsson menar att det på 20 år inte har varit så svårt att få det att gå ihop.FOTO: HENRIK RADHE
Foto: Henrik Radhe
- Blir det inte bättre snart kommer många att tvingas lägga ner, bankerna säger ifrån, enligt Bengt Siggelin.
Knappt 13 kronor kilot betalas för de gotländska grisarna. Enligt Bengt Siggelin borde priset höjas med fyra-fem kronor för att kompensera ökade kostnader.
Det slakteri på fastlandet som betalar bäst ger drygt 15 kronor.
Kontrakt till 2009
I dagsläget finns inte mycket att göra eftersom alla är med i Swedish Meats och har leveranskontrakt dit, och därmed till Scan, till och med 2009. Men för att hitta lösningar och lägga upp strategin inför framtiden kallar man nu alltså till krismöte.
Bengt Siggelin har idéer som skulle ge producenterna större makt att styra utvecklingen. Ett förslag som kommer att diskuteras på mötet är om man ska lämna Swedish Meats och starta en egen förening som kan välja den som betalar bäst
Då skulle leverantörerna slippa rävsaxen med att köparen bestämmer priset. Det skulle kunna innebära att många inte förnyar kontrakten med Swedish Meats, som sålt Scan till Finland men är bundna att leverera till dem, och då hotas Scans slakteri på ön, menar Bengt Siggelin.
Till fastlandet
Och redan nu lär det finnas en och annan grisproducent som säljer till ett slakteri i Kalmar för drygt en krona mer per kilo än vad Scan betalar. Man står också för fraktkostnaden. Det slakteriet har redan aviserat att man kan ta emot alla de 95 000 grisar som föds fram på Gotland under ett år.
Men Bengt Siggelin tycker att det bästa är att vara kvar på ön. Han ser också ett scenario där en ny föreningen skulle kunna starta ett eget slakteri på ön.
- Vi behöver samlas under ett tak för att bli starka mot Scan. Jag hoppas på stor uppslutning på mötet, säger utmanaren Bengt Siggelin.
"Går inte"
En som tänker delta på krismötet är Thomas Olofsson i Stenkyrka. Han har ägnat sig åt grisuppfödning i 20 år och får fram 2 500 grisar under ett år. Han både odlar eget och köper spannmål.
- Så extremt dåligt som det är nu har det inte varit på de här 20 åren. Egentligen går det inte att hålla på som det är nu, säger Thomas Olofsson.
Han tror i dagsläget att Kalmarslakteriet kan vara en möjlighet för vissa, men inte för alla. För egen del skulle han tjäna omkring 200 000 kronor mer om året på att sälja sina grisar dit för en krona mer per kilo.
- Det ska bli spännande att se vad som händer när kontrakten går ut nästa år, säger Thomas Olofsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!