Under veckan utbildar Svenska Speleologförbundet nya grottdykare. Grottdykare utforskar de mest svårtillgängliga delarna av en grotta, vilket även kommer med en del risker.
Därför kommer de nya dykarna att lära sig allt om navigering, planering, räddningsdykning och de risker som man utsätter sig själv för.
Så sent som igår var de inne i en helt ny del av grottan.
- Vi sökte tillstånd i jul och nu får vi äntligen lov att undersöka den nya delen, säger grottdykaren Stefan Barth.
Han var först in i den nya delen av Lummelundagrottan och berättar hur det gick till när han hittade den för nästan ett år sen.
- Jag hittade en ny kant och började flytta på några stenar som låg där och upptäckte att det var något där. Folk har gått förbi där i 48 år och inte lagt märke till det, säger Stefan Barth.
Som grottdykare rör man sig i väldigt trånga utrymmen och det gäller att inte vara klaustrofobisk.
- Precis, det är ofta väldigt trångt. Igår var jag tvungen att ta av mig min utrustning för att kunna ta mig in i den nya delen. När jag väl kom igenom så visade det sig att det var mycket vatten, det var som att dyka bakvägen i en toalett, säger Stefan Barth.
Stefan vill betona att det intressantaste med upptäckten är att den faktiskt förändrar synen på hur vattnet kommer in i grottan. Väl därinne upptäckte man att det finns ytterligare en passage som man kan ta sig igenom, den delen kommer att utforskas under veckan.