Grundaren: ”De klarade väl helt enkelt inte av det”

I 32 år drev Marie Walleberg sitt företag Imsevimse på Gotland. 2020 sålde hon det vidare. Under torsdagen kom beskedet att bolaget är försatt i konkurs. ”Det känns så jäkla tomt”, säger Marie Walleberg till Helagotland.

Marie Walleberg säger sig ha haft nästintill ingen kontakt med de nya ägarna av Imsevimse.

Marie Walleberg säger sig ha haft nästintill ingen kontakt med de nya ägarna av Imsevimse.

Foto: Dennis Pettersson

Gotland2024-09-29 05:30

När fondbolaget Pivot Partners AB köpte Imsevimse i februari 2020 såg framtiden ljus ut. Det gotländska företaget – som sedan starten var nischade inom tvättbara tygblöjor och andra miljövänliga hygienprodukter – hade 13 anställda och gjorde det året en vinst på cirka 3,6 miljoner kronor.

– Det här ligger helt rätt i tiden. Ett genuint företag med hållbarhetsfokus, det är svårt att hitta sådana, sade Dariush Ghatan, en av Pivot Partners delägare, till Helagotland i samband med köpet.

undefined
I februari 2020 såldes Imsevimse till fondbolaget Pivot Partners AB. På bilden syns Marie Walleberg tillsammans med Dariush Ghatan, Karl-Erik Dexner och Niklas Hofverberg från Pivot Partners.

Men sedan gick det snabbt utför. Under fjolåret redovisade Imsevimse en förlust på omkring 5 miljoner kronor, samtidigt som man bara hade kvar en anställd i företaget. Och på torsdagen rapporterade så Helagotland om konkursen. För grundaren Marie Walleberg, som startade Imsevimse 1988, kom beskedet som en chock.

– Det känns så jäkla tomt. Sedan starten hade vi inte ett enda förlustår och när vi lämnade bolaget var vinsten fantastisk. Men så lyckades de på något sätt dra ner hela företaget på bara fyra år, säger Marie Walleberg.

Varför tror du att det blev så?

– Jag vet ingenting och kan bara gissa, men de kunde väl helt enkelt inte driva det. Och det är ju verkligen trist – jag var så stolt över alla oss som genom åren jobbade med att få ut bolaget på marknaden.

Har du haft någon kontakt med de nya ägarna?

– Nej, nästan ingenting alls sedan jag sålde. Jag sade att jag fanns tillgänglig om de undrade något, men det gjorde de aldrig. Vår sista kontakt var nog när de flyttade verksamheten till Stockholm 2022. Det tyckte jag var tråkigt och det skrev jag också till dem.

undefined
Marie Walleberg säger sig ha haft nästintill ingen kontakt med de nya ägarna av Imsevimse.

Marie Walleberg har inte startat något nytt bolag efter försäljningen. I stället har hon, som hon själv beskriver det, ägnat tiden åt att agera bollplank åt andra företagare. Men att återigen ta över Imsevimses verksamhet – som enligt konkursförvaltaren ska rekonstrueras i ett nytt bolag – är inte aktuellt.

Kan du ångra att du sålde bolaget från första början?

– Nej, det kan jag inte säga. Det var en lång process att komma fram till att sälja. Det tog flera år. Och när jag väl hade bestämt mig så var jag helt säker. Sedan hade jag ju kunnat välja en annan köpare, men man kan ju på förhand inte veta vilka val som är bättre eller sämre, säger Marie Walleberg och fortsätter:

– Jag är fortfarande stolt över arbetet vi gjorde i Imsevimse. Att de nya ägarna sedan inte kunde sköta sina kort rätt får stå för dem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!