Grundvatten ut i havet

Cementa fortsätter att pumpa ut stora mängder sötvatten direkt i havet. Hur mycket vet inte företaget, vilket retar såväl länsstyrelsen som kommunen.

Gotland2006-08-15 06:00
Men snart ska Cementa lämna in en ny ansökan om täktverksamhet och då måste företaget kunna leverera siffror.
Grundvattennivån sjunker på Gotland, särskilt efter sommarens torka, och diskussionen handlar om hur man ska få vattnet att räcka till.
Förslag kommer från olika politiker om att bygga dubbla vattenledningar för att skilja på dricksvatten och annat vatten, att återinföra våtmarkerna och bygga dammar eller att förbjuda olika typer av bevattningar. Det talas om kommande katastrofer och krissituationer.

Pumpas i havet
Under tiden fortsätter grund- och ytvatten att forsa ur Cementas västra kalkbrott och det på File Hajdar. Det rinner utför de branta kalkväggarna och samlas upp i botten av brotten. Därifrån pumpas vattnet rätt ut i havet. När GT skrev om situationen förra sommaren sade Cementa att deras beräkningar visade att det handlar om två miljoner kubikmeter vatten om året. Det motsvarar häflten av den mängd kommunalt sötvatten som hela Gotland gör av med årligen.

Borde ha redovisats
Men varken länsstyrelsen eller kommunen tror att det rör sig om så stora mängder. Man har länge velat att Cementa ska göra ordentliga mätningar.
- Vi vet fortfarande inte hur mycket vatten de pumpar ut, något de verkligen borde redovisat för länge sedan, säger Kalle Nyberg, handläggare på länsstyrelsen. Han säger att de tjatat på Cementa sedan 2001.
Någon vattendom baseras inte verksamheten vid Cementa på. På 70-talet räckte det med ett regeringsbeslut för att få börja bryta. Men i dag ställs andra krav. Cementas täkttillstånd går ut 2011 och företaget ska snart lämna in en ansökan om ett nytt tillstånd. Då krävs besked om hur mycket vatten som rinner genom brotten.
- Efter det som hände med Hallandsåsen har kraven skärpts och nu behövs en vattendom för att få fortsätta, ärendet ska upp i miljödomstolen, säger Kerstin Nyberg, miljösamordnare på Cementa i Slite.

Ingen lagringsplats
Hon säger att företaget nyligen installerat fyra nya mätare och kommer nästa år att veta hur mycket spillvatten det handlar om i brotten.
Oavsett hur mycket vatten som kalkbrotten blöder, är det ansenliga mängder som pumpas ut i havet. För det vatten som företaget använder för sin egen process tar man från ett annat ställe, ett magasin som nyligen utökats. Spillvattnet från brotten behövs inte i tillverkningen. Men det består huvudsakligen av sötvatten, grund- och ytvatten, en bristvara på ön denna sommar.
Kerstin Nyberg säger att företaget för diskussioner med kommunen om vad man eventuellt skulle kunna göra med spillvattnet. Men det krävs rening eftersom det vatten som runnit ner i botten av brotten blivit nedsmutsat.
- Kan vattnet användas som dricksvatten eller finns något alternativ för det, det är sådant vi resonerar om, säger Kerstin Nyberg.
Men den hon pratar med på kommunen, Jonas Aav, säger att han inte alls tror på idén om fortsatt användning av det vattnet.
- Vi kommer inte att ha användning för så mycket vatten. Vi har ingenstans att lagra det, säger han.

Tvätt med havsvatten
Om spillvattnet från brotten skulle magasineras får vattnet snart sjökaraktär och då duger det inte som dricksvatten, resonerar Aav, som menar att investeringar i reningsverk för att göra vattnet drickbart skulle kosta alldeles för mycket för kommunen.
Nordkalk som bryter kalk i Storugns har inte samma problem med spillvatten som Cementa. Förhållandena är annorlunda i berggrunden och det är huvudsakligen snö och regn som samlas i botten av brotten.
- Då och då pumpar vi ut det som samlats upp på botten, men det är inte ofta, säger platschefen vid Storugns, Nils Kattilavaara.
För tvätten av kalken i tillverkningen använder företaget havsvatten i ett slutet system. Från en gammal damm hämtar företaget sötvatten till en annan del av processen, att binda damm.
Hur ser berget ut i den planerade täkten i Bunge?
- Täkten blir ju ytmässigt större men provhålen indikerar inte att det blir mer spillvatten där än i Klinthagen.

Regn och snö
Svenska Mineral bryter också kalk i ett brott i Bunge. Berggrunden är också där tät och det vatten man pumpar ut under vintern består mest av regn och snö.
Även Svenska Mineral förbereder en ansökan om fortsatt täktverksam, dagens tillstånd går ut om 4-5 år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om