I oktober låg grundvattennivåerna på Gotland mycket under det normala i både i små och stora vattenmagasin. Även fyllnadsgraden, det vill säga hur snabbt magasinen fylls på, var extremt låg enligt data från Sveriges geologiska undersökning, SGU.
I november har det dock fallit något mer regn än normalt, främst över södra Gotland, enligt SMHI. Och det märks nu i de mindre magasinen som ofta reagerar snabbt på nederbörd och vattenuttag. I SGU:s rapport för vecka 48 ligger grundvattennivåerna i de små magasinen över normal nivå på södra Gotland och på en normal nivå på norra Gotland. Fyllnadsgraden är också hög över hela ön.
Däremot har inte de större magasinen återhämtat sig i samma utsträckning. Där ligger nivåerna fortfarande på mycket under det normala och fyllnadsgraden är mycket låg.
– Jämfört med genomsnittet beräknat på de senaste 20 åren ser nivåerna ganska bra ut för södra Gotland där man tar ut kommunalt dricksvatten. Att nivåerna ser så bra ut på södra Gotland beror till stor del på att vi idag har bräckvattenverket som producerar vatten. Det gör att grundvattentäkterna får lättare att återhämta sig när vi inte behöver ta ut lika mycket vatten därifrån, säger regionens vattenchef Patrik Johansson.
Situationen med låga grundvattennivåer på Gotland har varit ett återkommande tema de senaste åren. Senast nivåerna låg på normala nivåer så här års var 2017 när det kom rikliga nederbördsmängder.
– Ser man 10 eller 20 år tillbaka så är vissa år värre och andra ser det bättre ut. Men ser man från 2015 och framåt är mönstret detsamma. Grundvattennivåerna återhämtar sig inte. Vi har mycket nederbörd, men det faller vid fel tidpunkter under året. Vi har en ökad temperatur som ger en ökad avdunstning, så miljöpåverkan är stor.
Enligt SGU:s beräkningar är det troligt att grundvattensituationen kommer att förbättras de närmaste månaderna. I sin prognos för januari 2022 ligger inte längre nivån på "mycket under normal" – utan istället på "under normal" i de stora magasinen.
Kan vi andas ut nu eller är det försiktighetsprincipen som gäller?
– Jag tycker att man ska vara fortsatt försiktig. Vi har haft mycket nederbörd och det kommer snö som kanske kommer att ligga kvar några dagar innan den sjunker undan mer långsamt. Det hjälper ju till med återhämtningen, men man ska alltid vara försiktig med vårt grundvatten och tänka efter hur vi använder det.