GT-journalist fast i Bangkok

I dag skulle Mats Pettersson och hans familj ha varit hemma på Gotland igen efter tre veckors semester i Thailand.

Foto: Sakchai Lalit

Gotland2008-11-27 04:00

Men den frivilliga semestern har övergått till en ofrivillig.
Efter demonstranternas ockupation av flygplatsen sitter familjen fast i Bangkok.

Familjen Pettersson-Plahn har ingen aning om när de kan återvända till Sverige.
- Den information vi får kommer hemifrån. Här nere får vi inte veta någonting. Flygbolaget Thai Air vänder oss ryggen när vi ställer frågor, vi har fått några telefonnummer att ringa för att få veta vad som händer. Men det går inte att komma fram på telefonerna, berättar Mats Pettersson i mobiltelefon från ett motell i närheten av flygplatsen.

Sambo och två barn
Mats Pettersson, 34, jobbar som nyhetschef på Gotlands Tidningar.
Tillsammans med sambon Anna Plahn, 34, och barnen Aina, 2,5 år och Inez, 11 månader, har familjen rest runt i Thailand i tre veckor.
Familjen avslutade sin semesterresa med tre dagar i Bangkok.

Beväpnade
- Under den tiden märkte vi inga som helst oroligheter. Men när vi tog taxi ut till flygplatsen tog det stopp en halvmil innan vi var framme. Demonstranterna började fylla vägarna. Många var beväpnade. Det var lite oroligt. Men taxichauffören lyckades på något sätt tråckla sig fram till terminalen. När vi kom dit trodde vi att allt var grönt. Men då möttes vi av beskedet att det inte skulle gå något flyg hem, berättar Mats Pettersson.
Familjen Pettersson-Plahn fick tillsammans med 3 000 andra tillbringa delar av natten med sina två små barn på golvet på flygplatsen innan de lyckades ta sig till ett motell i närheten av terminalen.
- Vi blev beordrade att lämna flygplatsen för vår egen säkerhet.

Magsjuk dotter
- Om vi inte hade haft barnen med oss hade det här varit ett äventyr. Men nu är det bara besvärligt. Aina har blivit magsjuk, och dessutom börjar vällingen ta slut. Och hon äter ingenting annat. Det känns inte alls bra. Vi måste få i henne vätska för att hon inte ska bli uttorkad.
Familjen är när GT pratar med dem fortfarande kvar på motellet.

Sunkigt hotell
- Men vi har träffat en annan svensk familj, som är på väg till ett privat hus som ligger en och en halv timme bort. Vi följer med dem. Det blir enklare för barnen. Här på motellet kan vi inte stanna. Det är sunkigt och helt inrökt.
Vet ni när ni kommer hem?
- Inte en aning. Det sägs att flygplatsen kommer att vara stängd i minst två dygn till. Vi vill inget annat än att åka hem just nu.

Väntelista
Sent på kvällen lokal tid i går fick familjen besked om att de står på väntelistan att få resa hem.
Eventuellt kommer de med på ett flyg som lämnar Bangkok 00.45 lokal tid i natt (06.45 fredag morgon, svensk tid).
- Men efter den senaste händelseutvecklingen vet vi inte riktigt vad som händer, säger Mats Pettersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om