Gudrun Schyman
Foto: Malin Hoelstad / SvD / SCANPIX
Har finanskrisen något kön?
- Ja, det tror jag. Den stora mansdominansen i finansvärden och av det finansiella ägandet får konsekvenser. Det finns forskning som visar att det vid en jämnare könsfördelning i till exempel bolagsstyrelser gör företag mer ekonomiskt effektiva. De får ett större helhetsperspektiv och ägnar sig mindre åt excesser. Det har också betydelse för hur konkurrensdriven ekonomin blir, vilka risker man tar och hur kortsiktigt man tänker.
Om det finns forskning som visar detta och det ändå inte händer något, vad är då lösningen?
- I näringslivet finns ingen annan lösning än kvotering av styrelseposter. Det har man infört i Norge och det har fått positiva konsekvenser. Männen säger att kvinnor inte vill eller har rätt kompetens. Så är det inte. Det största hindret för kvinnor är männen och deras idé om att det är män som ska ha makt.
Har kvinnor inget ekonomiskt inflytande menar du?
- Jo, men ekonomin är så uppdelad. Kvinnorna finns i det offentliga, i välfärden men är ofta osynliga och ibland oavlönade. Den ekonomi kvinnor står för räknas inte lika mycket som toppen i näringslivet.
Ska du göra något mer när du besöker Gotland?
- Jag ska delta vid ett möte som anordnas av IOGT-NTO och Junis för att tala om sprit, makt och kön. Jag vill lyfta den ökande alkoholkonsumtionen till en samhällelig nivå och visa på de starka ekonomiska intressen som ligger bakom.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!