Guidad vintervandring
Ett kargt landskap. Stenklippor och kyla. Att vandra i den gotländska naturen på vintern ger en helt annan upplevelse än de varma sommarpromenaderna. Nu bjuder Naturskyddsföreningen på guidade vandringar i vinterlandskapet.
Hällarna söder om Visby har efter försvarsnedläggelsen blivit ett av gotlänningarnas smultronställen. En promenad här bjuder på orörd natur och otroligt vackra vyer.
Foto:
Sanningen är att den lugna vintertiden bjuder på en enorm portion harmoni.
- Vi tycker att det är spännande att erbjuda vandringar på vintern, säger Anncatrin Hjernquist på Naturskyddsföreningen.
Hon är en av dem som under hela hösten har hållit i guidade vandringar. Den 6 december håller hon i vandringar på Hällarna utanför Visby.
- Vi gjorde en vandring just där tidigare i höst och då gick vi norrut och klättrade upp för berget. Den här gången går vi söderut. Där finns otroligt fina kalkhällmarker som är så typiska för Gotland, säger hon.
Får intormation
Syftet med vandringarna är egentligen inte att guida utan att finnas till hands och svara på frågor. Ser deltagarna något intressant under vandringens gång stannar man och tittar, informerar och diskuterar.
- Folk ställer frågor om det vi ser på vägen; om det är märkligt eller farligt. Och så förklarar vi, säger Anncatrin Hjernquist.
Hon berättar att en av de vanligaste frågorna är ifall ett visst djur eller en viss växt verkligen gör någon nytta. Fästingar till exempel. Eller myggor och kråkor.
- Ofta tänker de utifrån mänsklig synpunkt, att allt måste ha en nytta. Men i sitt sammanhang har ju allt i naturen sin funktion. Allt har sin roll i det hela men det behöver inte göra någon nytta för det. Vad gör vi människor exempelvis för nytta?
Hon förklarar också att många människor har sina egna syndabockar i naturen och att hon själv försöker att fungera lite som "syndabockarnas" försvarsadvokat. När folk exempelvis klagar på algblomningen så förklara hon att det inte är algblommans fel vars existens faktiskt hjälper till att skapa det syre vi människor lever av.
Naturskyddsföreningens vandringar har tidigare arrangerats över hela ön och på olika årstider. I år har man valt att satsa på närområdet kring Visby.
Locka medlemmar
- Vi tycker att det känns som att det just nu finns ett stort exploateringshot runt Visby och vi vill få människor att förstå hur viktigt det är med de här gröna kilarna som vi faktiskt har kvar, säger Anncatrin Hjernquist.
En annan anledning till att naturvandringarna, som genomförs på ideell basis, anordnas är att locka nya medlemmar till föreningen.
- Vårt uppdrag är att få människor att få upp ögonen för naturen, säger hon.
Vandringen på Hällarna genomförs den 6 december och startar klockan 10.00. Det är bra att ta med matsäck eftersom vandringen tar några timmar.
Samling: Kungsladugård
Samling: Kungsladugård
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!