GUIDE: Det ska du tänka på när du hyr ut

Gotland är sedan länge ett populärt besöksmål. Kanske är det därför som uthyrningen av privata bostäder ökat de senaste åren då många passar på att tjäna lite extra till sommarkassan. Helagotland ger dig tips och goda råd i uthyrningsdjungeln.

Den privata uthytrningen under sommaren ökar stadigt på Gotland.

Den privata uthytrningen under sommaren ökar stadigt på Gotland.

Foto: Johan Nilsson/TT

Gotland2024-02-28 07:00

Trots att totala antalet gästnätter minskade under sommaren 2023 finns en tydlig trend i att de oregistrerade gästnätterna ökar. Till de oregistrerade gästnätterna hör alla som hyr boenden av privatpersoner. Där ökade antalet gästnätter från 180 000 till 220 000 under förra sommaren och trenden pekar uppåt de senaste åren.

Det kan kännas långt till sommaren när februari är som allra mörkast. Men sommaren står för dörren och det är dags att börja planera.

Att hyra ut sitt boende veckovis är något som gotlänningar har fått extra pengar i plånboken från historiskt. När det spås tuffare ekonomiska tider under 2024, kan prisvärda privata boenden bli mer åtråvärda.

Några som sedan slutet av 90-talet har hyrt ut sitt boende i Visby innerstad är Sven Sandström och Lisen Kebbe. De har tagit hjälp av semesterboendeförmedlare som Novasol eller Stugknuten, men också byggt upp en egen kundkrets med gäster under åren.

– Det började så, men sen har man folk som kommer tillbaka. Sen tror jag att i vårt fall så har läget varit avgörande för att många har velat boka hos oss under alla år, säger Sven Sandström.

Almedalsveckans dignitet och storlek har också fått betydelse för uthyrare.

– Vi har haft en fast hyresgäst under Almedalsveckan under många år. Som hyrt en hel vecka. Nu handlar det istället om att hyra några dagar, så visst är det i förändring, säger han och fortsätter:

– Allt gick att hyra ut för några år sedan och det gick att sätta hutlösa priser. Det gick överstyr och folk tog väl i för mycket. Det pratades ju redan då om att den demokratiska arenan började försvinna till följd av det, men säkert på grund av mycket annat också.

Att hyra ut sitt boende under sommaren ger inte bara en ekonomisk vinning. Att inför varje säsong rensa och förbereda kan föra med sig andra positiva värden.

– Jag brukar tycka att det är en renande känsla att få avpersonifiera sitt eget hem. Det är en process som har pågått under flera år, säger Sven Sandström.

Martina Sosa är jurist vid branschorganisationen Fastighetsägarna. Hon menar att förberedelserna bör starta tidigt.

– Om du som privatperson avser att hyra ut din bostad under en begränsad tid är det viktigt att inledningsvis se över ditt försäkringsskydd. Reglera sedan skriftligen vilka villkor som ska gälla vid uthyrningen. Ha ett bra hyresavtal och upprätta en inventarielista, säger hon.

Ett konkret råd är tydlig dokumentation inför uthyrningen:

– Du kan med fördel även filma bostaden innan uthyrningen, för att undvika eventuella diskussioner om hur hyresobjektet såg ut innan uthyrningen. Se även till att ta ut en deposition ifall hyresgästen skulle ha sönder något eller inte betalar. Var noga med att reglera hur bostaden ska lämnas, exempelvis detaljerade krav på städning.

Hur ska man som uthyrare känna sig trygg?

– Se över din hemförsäkring och att den täcker för skador som en tredje person orsakat på din egendom. Eftersom försäkringsvillkoren är olika för varje bolag behöver du ta kontakt med ditt försäkringsbolag. Teckna eventuellt tilläggsförsäkring som saknas. Chansa inte om du är osäker.

Vid uthyrning av privat bostad får man göra ett schablonavdrag på 40 000 kronor, vilket innebär att man endast betalar skatt för hyresintäkter över den summan. På Skatteverkets hemsida kan uthyrare få hjälp med uträkning.

Under förra sommaren minskade andelen registrerade gästnätter, de som utgörs av hotell, stugbyar och vandrarhem. Samtidigt som de oregistrerade ökade. Erik Öhrn, vd för Gotlands förenade besöksnäring, tror att det handlar om flera faktorer.

– I fjol hade vi en nedgång på de registrerade gästnätterna jämfört med 2022 och det kan bero på omvärldsfaktorer som ökad inflation, räntehöjningar och ökade levnadskostnader, säger han.

Har det skett något skifte i synen på att hyra ut sitt boende, som kan förklara ökningen av oregistrerade gästnätter?

– Det är svårt att uttala sig kring det. Gotland har under många år haft en stark besöksnäring och gotlänningar har länge hyrt ut sin bostad eller stugor via olika kanaler. När digitaliseringen utvecklas får vi även en bättre samlad data och lättare att mäta detta, samt att vi har haft ett tufft ekonomiskt läge vilket säkert gjort att fler gotlänningar ser möjligheten att få in lite extra pengar. Det tror jag är viktiga faktorer när vi kollar på ökningen år till år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!