Nattklubben Kharma i Visby går en spännande framtid till mötes när Aydin Akyüz, som driver Ekängens asylboende i Garda, tar över rodret.
– Jag har varit borta länge från krogsvängen nu. Men jag saknar branschen och hela den sociala biten som följer med, så det ska bli skönt att känna på pulsen igen. Jag och min bror Benyamen drar igång så fort serveringstillståndet kommer, så förhoppningsvis är vi igång redan om ett par veckor, säger han.
Klubben kommer till största delen att behålla sitt nuvarande utseende, men namnet Kharma går i graven och så gör även krogens gamla koncept.
– Vi har inte bestämt oss för något nytt namn och har inte satt någon meny än, men vi vet att det kommer bli en helt annan känsla än tidigare, säger Aydin Akyüz och fortsätter: vi kommer satsa på gotlänningarna och ha öppet året runt istället för att bara köra en sommarkrog och det kommer inte bli lika mycket nattklubbsdunkadunka så att säga, utan vi vill snarare en bidra med skön loungekänsla dit man kommer för att ta det lite lugnare, berättar han.
De gjorde succé med Cantina Y Casitas i Gothem förra året. I mars öppnade Vanessa De Sha och Erik Svensson nya systerrestaurangen Bad Wolf BBQ strax intill Södertorg i Visby, där de med hjälp av Sveriges största amerikanska rökgrill erbjuder de äkta hemlagad Southern State BBQ med traditionella recept och lokala råvaror. Allt är på engelska, alla drycker är producerade i USA och all mat tillagas på klassiskt amerikanskt vis.
– Rätterna tar mellan sex och tolv timmar att tillaga och det krävs både teknik och kärlek för att maten ska bli perfekt, det är väldigt viktigt för oss att vi känner att allt vi gör är äkta. Vi svenskar har ju en tendens till att svenskifiera all utländsk mat, men vi kör the real del. Det ska kännas som att du har varit på en resa när du har varit här, förklarar de.
Ett stenkast bort kommer La Masías Mattias Karlsson och Nina Tjernby nysatsning Pinchos vara ”app and running” i sommar – bokstavligt talat. På nya restaurangen sköter gästerna bordsbokning, menysurfing, beställning och betalning via en app i den egna mobiltelefonen: med guidning av personalen. Det kommer erbjudas rätter från världens alla kök, och dessa kommer serveras i tapasformat.
– Det ska bli jättekul att få ta Visby in i framtiden och det är väldigt spännande att få vara med och utveckla Södertorg, säger Nina Tjernby.
För den som är sugen på att kittla smaklökarna utanför Visbys ringmur öppnar Hamnkorgen i Herrvik. Duon Andreas Jenshammar och Erik Wollbrandt bjöd in till smygpremiär under skärtorsdagen och sedan långfredagen står restaurangen öppen för allmänheten.
– Den här gången kommer vi inte ha något tema för vår meny, utan vi kommer driva en härlig krog med bra mat utan stämpel. Men då skaldjur ligger oss båda varmt om hjärtat kommer det så klart alltid finnas sjönära inslag med på menyn, berättar Anderas Jenshammar.
Lokalen är nyrenoverad med en modernare känsla som möter den gamla ursprungliga krogens charm, och det kommer bjudas på en hel del funktionella överraskningar lovar de.
– Vi har bland annat en lösning med ölkranarna som jag inte har sett någon annanstans på Gotland, vilket är riktigt läckert. Och dessutom har vi utökat restaurangen med en charkdel och lanthandel där vi säljer lokala produkter och som verkligen är värda att spana in, säger han.
Och värt att spana in är även Slite. Hit hittar inte bara Nordens största konståkningsläger och SM i rullskridskor i sommar, utan det gör även surfingen – eller känslan av den i alla fall, då Slite Strandbad satsar på en nyöppning av restaurangen.
– Det satsas ordentligt på sport här nu och det är dags att Slite får en riktigt bra restaurang, säger konceptutvecklare Jonas Henning.
I juni ska en strandbar och 50 nya kvadratmeter stå klara med köksmästare Anders Andersson från Werséns Åre.
– Det kommer bli riktigt bra mat här och målsättningen är att bli en av Gotlands bästa sommarrestauranger, berättar Anders Andersson.