Guldsked hittad utanför Visby

Det är inte alla som vågar ha en guldsked från 1500-talet liggande på sitt köksbord en hel natt. För marinarkeologen Göran Ankarlilja var det inget bekymmer.

dekorerad. Skaftet är dekorerat med ett litet änglahuvud och en vinge på varje sida.

dekorerad. Skaftet är dekorerat med ett litet änglahuvud och en vinge på varje sida.

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2008-05-21 04:00
- Ingen visste att jag hade den, säger han och log.
Igår visade han upp fyndet från en dykning utanför reningsverket i Visby på måndagen. En och en halv decimeter lång med en liten kerub längst uppe på skaftet låg skeden där i all sin glans.

Metalldetektor
- Vi sökte med metalldetektor och så började den larma, säger Marie Jonsson, en av tre dykare som gjorde fyndet.
Med ledning av ljudet närmade sig dykarna en sten som låg på botten och under den låg det fantastiska fyndet. En stor guldsked som väger 90 gram.
- Det är extremt ovanligt att hitta guldföremål från den tiden, sa antikvarie Malin Lindquist som åtminstone tillfälligt kommer att få visa upp fyndet i den marinarkeologiska avdelningen på Fornsalen.
- Guldskeden blir helt klart ett extra dragplåster, säger hon.
Staten äger fyndet och Riksantikvarieämbetet bestämmer vem som ska förvara den. Länsmuseet på Gotland ligger bra till.
Skeden kommer troligen från tiden då dansk-lübska flottan med 15 skepp och tusentals män förliste i de hårda stormarna utanför Visby 1566. Göran Ankarlilja leder en utgrävning från den händelsen och på måndagen hölls det första dyket utanför Kopparsvik i Visby. Under tolv veckor kommer han tillsammans med olika dykare att leta efter resterna från dessa vrak.

Fyra platser
- Vi har fyra ställen att undersöka. Alla ligger som mest 100 meter från stranden, berättar han.
Förutom Kopparsvik, finns det vrak utanför Krusmyntagården, vid Brusviken och precis utanför Kruttornet vid Almedalen i Visby.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!