Gummi-tuggaren i Slite skapar nya jobb

Hälften av alla svenska bildäck kommer i sinom tid att hamna i Slite.
Här har Ragn-Sells AB nu investerat 10 miljoner kronor i en stor gummi-tuggare som mal ned däcken till småbitar som kan brännas på Cementa.
Hos företaget Östschakt AB har gummi-tuggningen skapat ett par nya jobb.

Gotland2003-06-03 04:00
Enorma berg av däckslamsor breder ut sig innanför grindarna vid Cementa i Slite.
Gummit har fraktats hit av företaget Ragn-Sells AB som tar hand om alla utslitna däck i hela Sverige.
<span class=MR>40 000 ton</span>
Vartannat svenskt däck som kasserats landar här. Cementas brännugnar slukar 40 000 ton gummi varje år och det motsvarar 5,7 miljoner däck.
För att förbränningen ska fungera bra måste de grovtuggade däcken malas ned i mycket mindre bitar.
För det ändamålet har Ragn-Sells monterat upp en helt ny gummi-tuggare hos sin storkund.
På så sätt kan man från Cementas sida ha full kontroll över kvaliten på det gummi som så småningom ska brännas.
<span class=MR>5x5 centimeter</span>
5x5 centimeter får gummibitarna vara. För att nå dithän passerar de genom ett långt transportsystem där bitar som blivit för stora sorteras bort och klyvs en gång till. Slite-företaget Östschakt AB, OSAB, som sköter driften av anläggningen har en eller två personer på plats som lastar in gummi och ser till att det passerar som det ska genom tuggen.
Anläggningen monterades upp i Slite vid årsskiftet och inledningen har inte varit helt friktionsfri.
­ Den här anläggningen är den enda i sitt slag i världen så det har handlat om en hel del produktutveckling nu i början. Gummi hakar i mycket mer än sten och grus. Men nu är anläggningen nog färdigutvecklad. De senaste veckorna har vi producerat så mycket som vi ska, berättar Anders Silvén på Östschakt AB.
<span class=MR>Nya jobb</span>
För Anders Silvéns del har avtalet med Ragn-Sells inneburit att man kunnat anställa ett par personer till. 1,5 tjänster behövs för att hålla maskinen igång från klockan halv sex på morgonen till halv elva på kvällen.
Företaget Ragn-Sells tror på ett långsiktigt samarbete med Cementa och vågade därför satsa 10 miljoner kronor på den nya gummi-tuggaren.
Hans van Mameren som arbetar med affärsutveckling på Ragn-Sells tycker att förbränningen av däcken är ett av de bästa sätten att ta tillvara uttjänta däck:
­ Förr lades däcken på deponi, men här blir man inte bara av med dem utan här fungerar gummit som ersättning till det brunkol som Cementa behöver i sin process. Och utsläppen är de samma som när man eldar brunkol.
<span class=MR>Stora volymer</span>
Det handlar om stora volymer med däck som ska transporteras till Slite, men genom att samarbeta med Gotlands kommun så försöker man minska antalet transport-mil.
De lastbilar som kör sopor från Gotland till fastlandet har däckslamsor med sig på vägen tillbaks.
Tvåskift. 40 000 ton gummi ska passera genom gummituggaren i Slite varje år. Företaget Östschakt AB har anställt ett par personer som sköter ruljansen i två skift.
Unik. Gummituggen som finfördelar de gamla däcken är den enda i sitt slag i världen. Sedan anläggningen monterades upp vid årsskiftet har man gjort en hel del produktutveckling, men nu slukar den de massor som Cementa behöver.
­ Här kan vi få fram precis den kvalitet som Cementa vill ha på gummit, berättar Anders Lindblom från Ragn-Sells AB.Foto: JAEL RÄISÄNEN
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om