Gunnfjaun såld

Gymnasiets utbildningsfartyg Gunnfjaun har sålts till ett
företag på Västkusten - men eleverna på sjöfartsteknikutbildningen blir ändå kvar ombord.
- Vi säljer, men hyr sedan tillbaka fartyget. En märklig affär kanske, men det finns förutsättningar för att utbildningen kan bli bättre, säger Bengt Larsson, biträdande rektor på Christopher Polhemgymnasiet.

Gotland2002-12-13 04:00
Framtiden för utbildningen i sjöfartsteknik och utbildningsfartyget Gunnfjaun har diskuterats i många år. Gunnfjaun, som köptes in av Säveskolan för 17 år sedan, har blivit en dyr affär eftersom utbildningen i sjöfartsteknik inte har haft så många elever. Med ett årligt underskott på mellan 300 000 och 500 000 kronor har utbildningen varit ifrågasatt.
Nu har Christopher Polhem-gymnasiet hittat en långsiktig lösning på den här frågan och utbildningen är därmed säkrad för åtminstone tre år framöver:
Gunnfjaun säljs till ett företaget Sandinge Bogsering & sjötransporter i Lysekil, men kommer att ligga kvar i Visby under nio månader varje år. Till en kostnad av 1,4 miljoner kronor om året hyr kommunen in både fartyg, underhåll och en viss del av utbildningen ombord.
- Till en början blir det inte billigare, men lösningen innebär att vi vet vad utbildningen kommer att kosta, konstaterar Bengt Larsson, biträdande rektor på Christopher Polhem-gymnasiet.
På sikt hoppas han dock på en viss besparing eftersom man tror att eleverna med tiden ska kunna få hela sin utbildning, inklusive kärnämnesundervisningen, här ombord. Då slipper skolan att hålla eleverna med undervisningslokaler på andra håll.
När fartyget säljs överlåter man driften och underhåll av fartyget till firman Conmaxx som ägs av Göran Ginberg.
Göran Ginberg, som har varit befälhavare på Gunnfjaun och anställd av skolan sedan 1988, tar tjänstledigt och gör hädanefter jobbet i egen firma.
<span class=MR>Slipper redaransvaret</span>
Personalen kommer att minskas. Två anställda har redan sagt upp sig och deras tjänster kommer inte att återbesättas. Men kommunen kommer ändå att bedriva en del av utbildningen i egen regi. Två kommunanställda lärare blir kvar på Gunnfjaun.
Bengt Larsson är lättad över att kommunen slipper undan det redaransvar som man har haft med Gunnfjaun:
- Vi är inga redare och vi har inte kunnat leva upp till Sjöfartsverkets krav. Nu kommer vi också att slippa drabbas av överraskande underhållskostnader.
<span class=MR>Populärt fartyg</span>
Sjöfartsteknikutbildningen på Gunnfjaun är omtyckt av eleverna. De utbildas både som maskins- och däckspersonal och får pröva på det mesta på ett sätt som man inte kan göra med ett fartyg som går i vanlig trafik.
Eleverna som går i tvåan på utbildningen guidar oss runt på fartyget. De är väl hemmastadda i både maskinrummet och på byggan.
- Visst är det mycket gammal teknik på Gunnfjaun, men det är bra att ha den i botten. Den gamla tekniken är kul för man får skruva och pilla, berättar Martin Johansson.
Martin gick sitt första år på energiutbildningen i Norrköping och kunde sedan välja mellan flera olika studieorter när han skulle specialisera sig på sjö- fartsteknik. Det blev Visby.
- Mina lärare sa att utbildningen här i Visby var bäst och då litade jag på det. När jag kom hit visste jag inte ens vad en råbandsknop var, men i början av tvåan var vi ute med Gunnfjaun fem veckor i sträck. Det gjorde att vi lärde oss jättemycket jättesnabbt. Jag riktigt längtar till nästa resa, säger Martin Johansson.
Roger Olsson tycker att det är bra Gunnfjaun blir kvar som undervisningsfartyg. Det alternativ som diskuterats, att man skulle köpa in utbildningsdagar till sjöss av Destination Gotland, skulle inte bli lika bra tror Roger:
- På ett sådant fartyg blir man så inriktad på just den trafik som de har. Här på Gunnfjaun får man hålla på med det mesta.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om