Gutar går mot en friare framtid via änglarnas stad
- Ett mål är att komma tillbaka till Gotland och arbeta därifrån, att ha Gotland som bas är inget hinder. Tanken har från början varit att ge LA tio år i alla fall.
Så säger en av de tre, 27-årige Mikael Karlsson från Hablingbo, som är inne på sitt sjunde år i LA.
Han började med två år på Musicians Institute i Hollywood och har nu en egen studio där han som "mixing engineer" hjälper många kända och okända artister att få ihop sin platta.
Enligt Micke är måttet på ett bra jobb om skivan sen spelas i radio.
- De senaste fem, sex projekten har nått radion, berättar Micke, som oftast jobbar med indierock men nu har "Devastating Karate" och countrypunk i studion.
Men allt han får på sitt mixerbord är inte bra. Micke berättar om en kille som tror han är det bästa som hänt sedan "kardborrband och freestyle". Enligt Micke låter han mest som någon av de som åker ur "Idol" innan de knappt hunnit öppna munnen.
- Men jag ser alla som kunder och håller inne med mina åsikter, säger Micke, som ibland tar uppdrag bara i syfte att få ihop till räkningarna.
Med vad som verkar vara outsinlig energi och stabil självkänsla strävar han mot sitt mål, som han ständigt utvärderar och reviderar för att passa verkligheten. Han skaffar många kontakter i musikbranschen och skapar sig ett namn, samtidigt som han har pluggat till revisor.
I vår virtuella värld kan han mycket väl sköta sitt arbete från Gotland, med perioder i LA. Och han arbetar åt sin fars företag här på ön via internet.
Mikael Karlsson har också redan arbete som revisor på ett internationellt företag. Studion sköter han på övrig tid. Jobb dygnet runt. I slutet av maj tog han på sig den traditionella fyrkantiga examenshatten.
Det gjorde också hans sambo, 25-åriga Lina Högberg från Visby.
Efter fem års designstudier, varav de senaste två vid UCLA, har hon tagit examen i design/media-arts med fokus på grafisk design. Hon är nyligen hemkommen till tvåan i gamla filmstaden Culver City från en tur till New York. Som en av fyra utvalda studenter fick hon där chansen att visa sina arbeten för branschfolk från hela landet och att knyta kontakter. Vid sidan av praktiserar hon hos designern Rebeca Mendéz. Där jobbar hon med en bok med den mexikanske konstnären Ruben Ortiz Torres foton. Hon ska också göra skivomslaget till country-punkskivan som Micke arbetar med.
- Planen är att bli etablerad så att jag kan arbeta var som helst, säger Lina som nu är sugen på att flytta till New York.
- Den staden passar mig egentligen bättre än utspridda LA där man är beroende av bil. Men jag saknar också Gotland, att bo på landet.
Ett par besök om året brukar det bli på ön. Förra våren lärde de känna 22-åriga Martina Cederqvist som flyttade till LA för fyra år sedan, också hon för att slå sig fram i musikbranschen. För övrigt Tiljans Talanger-vinnare 2005. Efter musikstudier satsar hon nu på en solokarriär under artistnamnet Nico. Förra sommaren på Gotland hjälpte Micke henne att mixa några av hennes låtar till egna rockoperan "Nayeli" i en studio här. Förhoppningen är förstås att någon ska vilja sätta upp den.
Deras samarbete ska nu fortsätta på andra sidan Atlanten. Martina hoppas kunna lansera sin EP senare i år, popmusik med influenser av electro och new wave. Samtidigt sjunger och dansar hon i musikalen "A funny thing happened on the way to the Forum" och säger att hon trivs bra.
- Men visst kan det kännas tufft ibland. Jag flyttade hit ensam och fick göra allt själv. Men när det känns motigt försöker jag bygga upp energin, läser inspirerande böcker och så, säger Martina Cederqvist, övertygad om att hon kommer att nå sitt mål, att försörja sig på musiken och sången.
Det gäller att hitta sin egen grej, enligt Martina. Och att skaffa bra kontakter, bli ett namn.
Att dessutom vara svensk, och gotlänning, i Los Angeles är ofta ett plus, ett positivt och exklusivt marknadsföringsargument.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!