Gutarnas här blåste liv i striden

Året är 1313 och gotlänningarna får besked om att kung Birger Magnusson beslutat att höja skatten. Detta på grund av att han tidigare allierat sig med den danske konungen Erik Menved, vilken kung Birger även lånat pengar ifrån. Nu är den svenska konungen alltså luspank och vill låta gutarna stå för hans misstag. Men det går de inte med på, utan tar hellre en beväpnad strid.

Gotland2007-08-10 06:00
Så börjar den saga som med hjälp av ett sjuttiotal skådespelare utspelade sig vid Laikarhaid i Lärbro, under torsdagseftermiddagen. Historien om när kung Birger ville utöka skatten för gutarna har tidigare år spelats i tre olika delar under tre dar. Hans-Ove Hellström, ordförande i Lärbro Hembygdsförening som arrangerar det hela, berättar att det var av praktiska skäl som de tre delarna nu slagits samman till att bli ett större evenemang. Även om slaget mellan gutahären och sveahären, enligt historieböcker, ägde rum på Röckling backe, är Laikarhaid en naturlig plats.
- Här har det stått många strider, säger Hans-Ove Hellström.

Olika vinnare
Vad som verkligen hände 1313 när kung Birger Magnusson krävde extra skatt av gutarna vet man inte riktigt.
I det slag som utspelades under gårdagskvällen segrade självfallet gutarna, men det är inget man kunnat fastställa.
På plats fanns historikern Dick Harrison för att delta i spelet, men även för att berätta för publiken att det finns vitt skilda historier om samma händelse. Under medeltidsveckan föreläser han vid fem olika tillfällen. För Dick Harrison är det främst ett sätt att sprida bildning och skapa intresse för populärhistoria, men det har även andra fördelar med att delta.
- Här får jag vara amatörskådespelare också. Det är riktigt kul, sa han.
Och Dick Harrisson fick publiken se som den man som Svea rike sänt för att kräva skatten av gutarna.
- Det är roligt att betala skatt. Det är tufft att betala skatt, sa amatörskådespelaren och historikern och lockade fram skratt bland publiken.

Medeltiden lockar
Under just den här veckan ställer man sig lätt frågan varför just medeltiden är så intressant. Förutom att det är en viktig tid i historien för gutarna, fascinerar just medeltiden många människor. Enligt Dick Harrisson är svaret helt enkelt så att det är den period som ligger längst bak i tiden, men som vi ändå vet väldigt mycket om.
- Folk kan relatera till medeltiden eftersom vi vet hur de klädde sig och vad de gjorde, sa han.
Det är också anledningen till att mycket av den litteratur och de filmer vi har i dag har starka drag från medeltiden.
- Fantasy lånar sina figurer från den tiden. Medeltiden är en guldgruva att gräva ur, säger han och ger Jediriddarna i Star wars som ett exempel på hur vi använder oss av medeltida förebilder.
Slaget vid Laikarhaid i går vanns av gutarna, men det hela slutade ändå med att kung Birger fick sin skatt.
Under ett gästabud ger den gotländska landsdomaren kungen de pengar han krävt.
Calle Brobäck, som under spelets gång fungerat som historieberättare, informerar publiken om att korruption inte är något som är nytt för 2000-talet. Och spelet om slaget där gutarna vann, avslutas med orden:
- Sant eller falskt?
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om