Guteskolan har medvind

Niorna har valt till gymnasiet och nästan alla skolor står med tomma platser, trots att antalet utbildningsplatser har minskat.
Värst drabbas Donnergymnasiet, som hittills bara har 25 förstahandssökande till sina 142 platser.

presskonferens  på guteskolan

presskonferens på guteskolan

Foto: joel nilsson

Gotland2013-02-26 06:00

Gotland Per Edman (V), ordförande i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden, är ganska belåten när han ser resultatet av niornas val till gymnasiet. Elevkullen är mindre än i fjol och Per Edman befarade att de kommunala skolorna skulle få ta en stor del av det tappet, men så blev det inte. Mer än nio av tio elever har en kommunal gymnasieskola som sitt förstahandsval.

– Det är positiva signaler, konstaterar han.

Niornas första val till gymnasiet ger ingen fullständig bild av hur det kommer att se ut i klasserna till hösten. Resultatet förändras när man lägger till sökande från andra kommuner och när niorna själva gör sina omval. Men valet ger ändå en fingervisning om vart vinden blåser.

Gute går om Donner

Friskolan Guteskolan har medvind. De har 26 sökande till sina tre program. Det är tre gånger fler sökande än vad skolan hade vid den här tiden i fjol och samtidigt går de också om Donnergymnasiet, som hittills bara har lockat 24 sökande till nio program.

– Vi har blivit etablerade, konstaterar Guteskolans vd Jerry Engström.

– Man kan inte dra för stora växlar på det preliminära valet. Efter det första valet i fjol låg vi också lågt, men när hösten kom tog vi emot bortåt 60 elever, säger Donnerrektorn Björn Sölvhammar.

Guteskolan har ansökt hos Skolinspektionen om att få ta över Donnergymnasiet. Eftersom beslutet har dragit ut på tiden kommer det dock inte bli några förändringar till hösten.

Kommer skolan i Klintehamn att finnas kvar om det blir en sammanslagning?

– Det avgör eleverna med sina val. Den kan bli kvar om eleverna vill gå i Klinte, men den kan inte drivas vidare om de blir för få, säger Jerry Engström.

Få sökte sjöfart

På de kommunala gymnasieskolornas program varierar söktrycket.

Sjöfartsutbildningen och estetik och media (filmgymnasiet) som varit nedläggningshotade, har inte fått så många sökande. Fem har sökt till tolv platser på sjöfartsutbildningen och 15 har sökt till de 24 platserna på filmgymnasiet. På ekonomi-, teknik- och vård- och omsorgsprogrammen finns det också gott om lediga platser.

Estetiska programmet med bildinriktning och restaurang- och livsmedelsprogrammet är däremot utbildningar som har betydligt fler sökande än lediga platser.

Gymnasievalet

Niorna kan göra ett omval men deras preliminära val påverkar gymnasieskolans utbildningsutbud. Den 16-17 april slår politikerna fast vilka inriktningar som ska starta. Målet är att så många som möjligt ska komma in på sitt förstahandsval.

Den 19 april är den preliminära antagningen klar och den följs av en omvalsperiod från 25 april till 13 maj. Den slutliga antagningen sker i början av juli.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om