Gutevineriet är klart för start
I höst kommer de första druvorna att skördas på vineriet i Hablingbo. För att göra vin behövs utrustning.I går kunde en nöjd Lauri Pipponen, Gutevins vd, visa en komplett vinproduktionsanläggning i det gamla mejeriet.
I april i fjol lanserades planerna på en kommersiell vinodling på Gotland. I Hablingbo planterades 6500 vinstockar för hand korsade för att tåla ett något bistrare klimat. I december samma år bildades aktiebolaget Gute Vingård AB och i april i fjol flyttade vingården in i Hablingbo gamla mejeri.
Sedan dess har ytterligare tusen stockar satts, då med hjälp av en laserstyrd planteringsmaskin.
Vid den här tiden i fjol gjorde företaget en så kallad publik emissionsomgång, vilket innebar att man började sälja konvertibler till hugade spekulanter. Andelarna gav också ägarna sammanlagt runt 600 förköpsrätt på stora delar av det kommande vinet, som kommer att premiärbuteljeras i höst.
För att göra vin behövs en rejäl maskinpark och det har Lauri Pappinen, mannen bakom Gutevin, köpt för 1,2 miljoner kronor av det tyska bolaget Clemens Machinenfabrik. Totalt har han investerat 6-7 miljoner kronor i vineriet.
I går kunde Pappinen, tillsammans med den ditreste vd:n Bernd Clemens, visa en komplett, nyinstallerad och med vatten testkörd maskinuppsättning, som ska ta hand om de första druvorna.
Jag är väldigt nyfiken på hur det gotländska vinet kommer att bli, sade Clemens. Lauri kommer att få lära av både bra och dåliga erfarenheter, som vi andra redan har upplevt, innan allt fungerar som det ska.
Några av utmaningarna är att hitta druvsorter som tål lite hårdare klimat med mindre sol och som är sjukdomståliga. Dessutom har man redan märkt av mer gotländska fenomen, berättade han, som hungriga kaniner och turister som ryckt upp hela druvstockar med rötter och allt.
<span class=MR>Ser gärna fler vingårdar på ön</span>
Vineriet anlände för ett par veckor sedan och har nu färdigmonterats av personal från den tyska återförsäljaren av vineriutrustning.
Druvorna kommer att gå in i processen via den lastkaj som tidigare tog emot mjölkkannor, till en avstjälkare och kross, en tank där de mosade druvorna roteras för maximal smakutvinning, innan de pressas och druvsaften pumpas in i stora jästankar.
Det färdiga vinet filtreras och tappas sedan på steriliserade flaskor som korkas, innan de lagras i väntan på leverans. Etiketterna sätts på sist av allt, med hjälp av en automatiserad apparat, som också försluter dem med en plasthätta.
Filtreringen är viktig, menade Pappinen, som passade på att berätta att "tetraviner" filtreras mycket hårt, vilket gör att flaskvin har högre kvalitet.
Så det bli inget Gutevin på tetra?
Nja, man ska aldrig säga aldrig, men det är inte det jag har tänkt mig.
Vin på flaska blir det däremot. Både rött och vitt, är tanken. I år beräknas man kunna utvinna 200-600 liter vin från den första skörden.
De första flaskorna bör kunna buteljeras i november, tror Pappinen.
<span class=MR>Drygt 500 kronor per flaska</span>
De kommer dock inte att nå handeln. Ägarna har rätt till maximalt 80 procent av skörden, och max sex flaskor per år de första fem åren. I år ska det som blir över gå till den intilliggande restaurangen.
Först om tre-fem år kommer Systembolagets hyllor att kunna hysa Gutevin, allt beroende på hur mycket vinstockarna växer och producerar.
Årets flaskor kommer att betinga ett pris av runt 500 kronor, men det framtida konsumentpriset bör hamna runt 100-150 kronor, tror Pappinen.
Vineriet har en årskapacitet på 20000 liter vin. Tanken är att maskinparken lätt ska kunna utökas till att klara av 50000 liter per år.
Svenskarna dricker 130 miljoner liter vin per år och gotlänningarna 2-3 miljoner per år, så det är en droppe i havet. Men mer vin vill jag inte göra jag vill ha en mindre och roligare produktion. Då ser jag hellre att det dyker upp fler vingårdar på Gotland, säger Pappinen.
Nöjd. Klart det känns prestigefyllt när man får förfrågningar om att leverera vin till landshövdingen och kungen, sade Lauri Pipponen, Gutevins vd.
Testkörda. Gutevins nu fullt utbyggda vineri har provkörts med vatten i flaskorna och testetiketter. I höst kommer de första egna.
Vintankar. Här ska vinet jäsa klart, innan det buteljeras och lagras i väntan på att bli upphällt av sin köpare.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!