Gutniska lekar och studenter på mässan

Ett 20-tal gotländska matföretag deltar i Smaklustmässan i Stockholm och tar med sig 20 studenter.- Det blir roligt att vara med och se och lära sig om produkterna och att sälja, säger eleven Gustav Sandelin.

Smakmässan nästa. Gustav Sandelin ska hjälpa Meny Gotland och Herbert Schöfl på Smaklustmässan i Stockholm. I år följer 20 gotländska stundenter med öns matföretagare till det stora evenemanget.Foto: Rolf Jönsson

Smakmässan nästa. Gustav Sandelin ska hjälpa Meny Gotland och Herbert Schöfl på Smaklustmässan i Stockholm. I år följer 20 gotländska stundenter med öns matföretagare till det stora evenemanget.Foto: Rolf Jönsson

Foto: Rolf Jönsson

Gotland2009-08-20 04:00
Ett 20-tal gotländska företag är på väg till Smaklustmässan i Stockholm. Ett av dem är Meny Gotland, som satsar på styckning av gotländska lamm- och grisprodukter.
I år blir företagarna samtidigt handledare för lika många studenter från Elfrida Andrée-gymnasiet och Donnergymnasiet. En av eleverna som följer med till evenemanget i Tanto-lunden är Gustav Sandelius som går andra året vid hotell och restaurangutbildningen på Säve. När han fick veta att han hade möjlighet att vara med tvekade han inte.
- Det kändes viktigt att ta den här chansen att lära sig hur det fungerar. Jag gillar matbranschen och räknar med att jobba med mat i framtiden, säger han.
Meny Gotland är företaget han ska hjälpa på Smakmässan. I går träffade han Meny Gotlands grundare Herbert Schöfl, och fick då veta mer om företaget och hur det kommer att presenteras.
- Gustav får stå för gotländskan. För att skapa rätt stämning för kunderna är det viktigt att höra dialekten, och så ska han få öva på att sälja. Jag står bakom och coachar, säger Herbert Schöfl.

Lärorikt
Eleverna som följer med till Smaklustmässan kommer från hotell- och restaurangprogrammen vid Elfrida Andrée- och Donnergymnasiet. Dessutom deltar elever från Donnergymnasiets media-program. Förra Smaklustmässan 2007 lockade ungefär 100 000 besökare.
Den gotländska matavdelningen ska i år att inramas av en modell av ringmuren som förses med ett 80 meter långt fotomontage.
Under mässan kommer också satsningar att göras på att locka med typiska gotländska evenemang. Bland annat medverkar föreningen Gutnisk idrott, som ska erbjuda besökare att prova på gutniska lekar. Gemensam matlagning och samarbeten i olika former väntar bland matföretagarna.
- En av våra målsättningar är att visa att det går bättre när man arbetar tillsammans, säger projektledare Susanne Welin-Berger.
På fredag morgon invigs gotlänningars avdelning i Smaklustmässan av författaren Anna Jansson och tillförordnade landshövdingen Anders Granat.
Efter det väntar bland annat visningar och avsmakning av de gotländska matproducenternas mat. I paviljongen finns bland annat Ejmunds gård och Gute Chark som alla grillar på plats.
Det blir även guidade turer bland de öns produkter, som följs av uppvisning av hur god mat kan lagas av råvarorna. Gotlands deltagande får stöd genom länsstyrelsens landsbygdsprogram. Smaklustmässan pågår till och med söndag.
Delias, Ejmunds gårdskött, Gudingeprodukter, Gute vingård, Gutechark i Sanda, Gutemandel, Gutö delikatesser, Honung Gotlandica, Mallgårds rökeri, Meny Gotland, Rute stenugnsbageri, Sjaustrukocken, Smakrike krog och logi, Stafva gård,Widegrens, Örtverket samt Gutekorn ekonomisk förening.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om