Gutt fra Gotland i ny receptbok

UF-företaget Gutt fra Gotland vill lotsa turisterna från innerstadens krogar till livsmedelsproducenterna på landsbygden.I går hade de releasefest för en kokbok med smak av tryffel, ramslök och salmbär.

En god bok. Livsmedelsproducenter och odlare har själva fått bidra med ett par recept var till boken. Här  syns "Stenhuse hallonglass med hallonsås".

En god bok. Livsmedelsproducenter och odlare har själva fått bidra med ett par recept var till boken. Här syns "Stenhuse hallonglass med hallonsås".

Foto: Tobias Wallström

Gotland2012-03-12 04:00

En bok. Det var vad Tilda Mallin, Anna Logström, Madeleine Lönnberg, Denise Gotvik och Emelie Ryott ville göra när de startade sitt UF-företag i höstas. Eftersom ett annat UF-företag redan hade gjort en bok om innerstadens krogar valde UF Gutt fra Gotland att ha en annan inriktning. Nu ger de ut kokboken Gutt fra Gotland, med recept från livsmedelsproducenter från hela ön.

Boken ska säljas till turister och tanken är att de med hjälp av GPS-noter, som kopplats till varje företag, själva ska kunna leta sig ut till gårdsbutiker och restauranger.

Här bjuds det på saffranspannkaka och salmbärssylt, förstås, men också gratinerad ost, jordgubbssallad, rabarberdryck och dessertsås med smak av tryffel.


Smakat på Gotland
För de fem UF-tjejerna har vägen från idén till den färdiga produkten varit en resa som både lärt dem att driva företag, samarbeta och våga ta kontakt med folk.

- Ska man ha någonting gjort måste man göra det själv, det har vi lärt oss - och det har tagit grymt mycket tid, berättar Denise Gotvik, som är vd för UF Gutt fra Gotland.

På köpet har de fått se och äta sig igenom stora delar av Gotland när företagen tillagade sina favoritrecept inför fotograferingarna.


Stolta
Gutt fra Gotland har valt att satsa på en professionell fotograf, Malin Vinblad, och på att trycka upp kokboken i fyrfärg på fint papper. Det har kostat en del förstås, men det räknar de med att få igen när boken nu går ut till försäljning.

I går var det releasefest på en krog i Visby hamn. Hit hade man bjudit både företag som medverkar i boken, vänner och släktingar och alla de som stöttat längs vägen. Och det var inte utan stolthet som tjejerna presenterade resultatet av sitt första år som egna företagare:

- Det har varit väldigt jobbigt att få ihop det, men det var det värt, säger Madeleine Lönnberg.

- Nu är det jättehärligt. Det var vi som gjorde det och det är våra namn som står där, säger Emelie Ryott.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om