Gymnasielagen allt större press för unga

Vid Yrkesvux finns ett 20-tal asylsökande ungdomar som omfattas av gymnasielagen. Vänsterpartiet vill att regionen hjälper dem att få ett fast jobb.

Saga Carlgren (V) vill att Region Gotland anställer ungdomar så att de klarar gymnasielagens krav om en anställning på minst två år.

Saga Carlgren (V) vill att Region Gotland anställer ungdomar så att de klarar gymnasielagens krav om en anställning på minst två år.

Foto: David Skoog/arkiv

Gotland2020-10-31 17:47

Gotland har de senaste åren tagit emot många asylsökande ungdomar. 2017 fanns det över 170 ensamkommande ungdomar på ön, och som mest hade socialförvaltningen elva Haima-boenden igång samtidigt.

Gymnasielagen som infördes 2018 gav många av dem en chans att stanna i Sverige. Ungdomar som fått avslag på asylansökan kunde få tillfälligt uppehållstillstånd för studier på gymnasienivå. Kravet för att få stanna är dock att man inom ett halvår efter avslutade studier får en fast anställning eller ett avtal om anställning i minst två år.

Våren 2019 fanns ett 40-tal unga på Gotland som omfattades av gymnasielagen, men som fyllt 20 år och därför behövde beredas plats på Yrkesvux i stället för gymnasium. Förra hösten startade därför fyra yrkesutbildningar anpassade för dem. I höst har Yrkesvux drygt 20 elever som omfattas av gymnasielagen, och som går anpassade utbildningar i finsnickeri, barnskötare, verkstad eller som värdar inom besöksnäringen. Det är utbildningar där chansen att få ett jobb på ön bedöms som god.

Förutom vid Yrkesvux finns ungdomar som omfattas av gymnasielagen även vid folkhögskolan och i ungdomsgymnasium. De flesta lever under stor press.

– De ska klara studierna och bli godkända i alla kurser. Efter det ska de hitta ett jobb på kort tid, säger Hanna Sällström Jonasson som är rektor vid Komvux.

Till sommaren 2021 tar eleverna vid Yrkesvux examen. I juni fick Komvux integrationspengar från länsstyrelsen till Jobblänken, som ska skapa samverkan med arbetsgivare för att göra det lättare att hitta ett jobb. Satsningen gäller fler än de som omfattas av gymnasielagen.

Enligt SVT har hittills bara 55 av de cirka 7 600 som omfattas av lagen fått jobb och permanent uppehållstillstånd. Vänsterpartiet tycker att fler insatser behövs. I en motion till regionfullmäktige föreslår partiet att regionen ser över sina rutiner för anställning för att möjliggöra att ungdomar som omfattas av gymnasielagen kan få fast anställning eller anställas minst två år utan provanställning. Ett liknande beslut har redan Halmstad kommun tagit.

– Att hitta ett fast jobb på sex månader nu under pandemin är tufft, säger Saga Carlgren (V).

Nyligen blev partierna i regeringen överens om lättnader av lagen. Regeringen föreslår att tiden att hitta ett fast jobb förlängs med sex månader till ett år, och anställningen behöver bara gälla ett år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!