Håkan Larsson ny vinkrönikör i GA
- Det är vansinnigt roligt att vara tillbaka. Min ambition är att komplettera artiklar om vinnyheter. Det ska handla mer om det stående sortimentet, i första hand om viner i överkomliga prisklasser, säger Håkan Larsson.
Med "överkomliga prisklasser" menar Håkan Larsson viner upp till hundralappen, möjligen några dyrare tips till festligare tillfällen.
- Skillnaderna mellan ett vin för 60 kronor och ett för 80 är stora. Väljer man med omsorg kan man få ut mycket av det lilla man satsar extra, säger han.
Första krönikan publicerar vi i morgon, då Håkan Larsson betygsätter de hundra mest sålda vinerna på Systembolaget. Håkan Larsson hör till den lilla skara som smakat och betygsatt alla vinerna på Systembolaget. Detta mastodontprojekt gjordes av en panel på tidningen Allt om mat, och resulterade i boken "Vinguide 2004".
Håkan Larsson har fortfarande kvar släktgården vid Langhammars på Fårö. Att han skulle bli journalist stod tidigt klart, och han började som radskrivare och biorecensent innan han 1974 blev volontär på Gotlands Allehanda. Sommaren 1976 lämnade han ön för en fast tjänst på Värnpliktsnytt, och tre år senare kom han till Bonnierkoncernen.
- Nu har jag varit koncernen trogen i 25 år, med bland annat nio år som chefredaktör för Allt om mat, berättar han.
Intresset för vin fick han under 1970-talet, då umgänget med kompisarna bland annat bestod i att laga goda middagar. Håkan Larsson fick upp ögonen för härtappade viner, och ville lära sig hur man får valuta för pengarna.
Håkan Larsson har numera bytt gåslever och champagne mot spånplatta och vinkelhake. Han är sedan en tid tillbaka chefredaktör för tidningen Allt om fritidshus.
- Jag brukar pyssla med huset på Fårö om somrarna, så intresset finns. Vem vet, det kanske blir en bok i det ämnet också, säger Håkan Larsson.
De böcker han skrivit om mat och vin har rönt stora framgångar. I fjol fick Håkan Larssons bok "Vin & Mat" ett hedersomnämnande och en andraplacering i den världsomspännande tävlingen Gourmand World Cookbook Awards, i kategorin för böcker som kombinerar mat och vin. Boken bygger på recept ur tidningen Allt om mat, som Håkan Larsson valt ut vinerna till.
Andraplaceringen är prestigefylld. Årligen ges cirka 23 000 titlar ut om mat och vin, och av dem ingår cirka 4 000 i tävlingen.
Det var inte första gången Håkan Larsson höll sig framme i Gourmand World Cookbook Awards. 2003 vann hans "Rött, vitt, rosé" klassen "Educational wine books".
- Jag skriver på en ny bok. Ämnet är vin och mat igen, men den här gången ska texten bli mer kåserande, säger han.
Håkan Larsson ingår fortfarande i Allt om mats vinprovargrupp. Varje månad provar man Systembolagets nyheter, en gång varje år testas hela sortimentet, och utöver det blir det några vinprovarresor utomlands.
Blir det några vintips som passar till den gotländska maten?
- Jodå. Gotländska råvaror håller hög kvalitet och vin passar utmärkt till exempelvis lamm och lax. En bordeaux eller en chianti till lammet och en riesling till laxen är gott, säger Håkan Larsson.
- Till lammskallar skulle nog ett robust syditalienskt rödvin passa, men det har jag aldrig testat. Men dricku är förstås ett givet val, även för mig, tillägger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!