Hälften av landets förskollärare svarar i en enkät från Lärarförbundet att de inte hinner med sitt uppdrag eftersom de arbetar i för stora barngrupper. Gotland är inget undantag. Även här är 50 procent av de åldersindelade barngrupperna större än Skolverkets riktlinjer.
– Det är naturligtvis inte bra. Det påverkar tryggheten, arbetsbelastningen och möjligheten för lärarna att hinna se och möta varje barn, säger Linda Rung, ordförande för Lärarförbundet på Gotland.
Hur pass stora barngrupperna är varierar mellan öns förskolor. Enligt Skolverkets riktlinjer bör barngrupperna i förskolan för ett- till treåringar inte vara större än tolv barn. För äldre barn är rekommendationen max femton barn per grupp.
– Helst ska det max vara fem barn per årsanställd. Vi har förskolor som har färre barn per årsanställd men också förskolor med barngrupper om sju till åtta barn per årsanställd. Ju yngre barn det är desto mindre grupper bör det vara om de vuxna ska hinna med, säger Linda Rung.
Region Gotlands statistik om de kommunala förskolorna visar att antalet barn per årsanställd har ökat. År 2016 var det 4,5 barn per årsanställd, år 2019 hade antalet barn ökat till 4,9. Det är något färre än rikssnittet.
– Det har skett en förtätning av barn på förskolorna på Gotland. Det har funnits krav på förtätning för att vi ska ha en hållbar ekonomisk situation och vi jobbar hela tiden med hur vi ska organisera oss för att bli en så bra förskola som möjligt, säger Lena Gustavsson, förskolechef på Region Gotland.
Även om det är en relativt stor barngrupp på en förskola kan barnen vara uppdelade i mindre grupper, berättar Lena Gustavsson. Mycket handlar just om hur man väljer att organisera sig på de olika avdelningarna, säger hon.
– När vi ser över sjukfrånvaro, stress och arbetsbelastning är storleken på barngrupper en av parametrarna. Det handlar också om vilken pott pengar som finns och hur vi gör de bästa verksamheterna utifrån de förutsättningar vi har.
Linda Rung önskar att politikerna prioriterar förskolan i högre grad.
– Utbildning måste få kosta. Vi måste locka fler till yrket men då måste man få bra förutsättningar. Det finns ingenting som en förskollärare inte vill göra för barnen, men gör man allt och fortfarande känner sig otillräcklig är risken stor att man lämnar yrket. Det är otroligt sorgligt.