Halkskydd utreds – trots styrets nej

Det borgerliga styret försökte begrava förslaget om gratis halkskydd till äldre. Något de misslyckades med.

Halkskydd kan både hindra lidande och spara vårdpengar. Bör de därför vara offentligt finansierade? Det är frågan.

Halkskydd kan både hindra lidande och spara vårdpengar. Bör de därför vara offentligt finansierade? Det är frågan.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Gotland2019-12-16 17:03

Något oväntat kom personliga halkskydd att bli ett av regionfullmäktiges hetaste ämnen under måndagen.

Lennart Petersson (S) och Bo Björkman (S) skrev motionen om att gratis sådana ska delas ut till gotlänningar över 65 år. 

Socialnämnden och hälso- och sjukvårdsnämnden har yttrat sig. Man menar att det redan pågår ett förebyggande arbete, att många fallolyckor i själva verket sker inomhus och att det saknas forskning kring gratis halkskydd som en kostnadseffektiv metod.

Det borgerliga styret föreslog att regionfullmäktige därmed skulle "anse motionen besvarad" – vilket i praktiken blir ett nej till förslaget, sett till nämndernas svar.

Men Lennart Petersson (S) intog talarstolen och berättade att forskningsresultat nu har framkommit, från Göteborg, som bevisar att gratis halkskydd både gynnar folkhälsan och sparar pengar åt vården.

Han yrkade därefter på återremiss, det vill säga att motionen ska utredas ytterligare, utifrån de nyinkomna uppgifterna.

En tämligen spretig debatt följde, där representanter för M, L, och C ändå ville att motionen skulle avgöras direkt, det vill säga i praktiken avslås. Anna Hrdlicka (M) hävdade även att Lennart Petersson hade felciterat den nya rapporten.

Resultatet av denna förvirring blev trots allt en återremiss, efter votering. En majoritet var för detta – och gällande återremisser räcker det dessutom med en tredjedel av rösterna, så marginalen var stor.

Därmed lever förslaget om gratis halkskydd vidare åtminstone ett tag till.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!