Hallå där Tore Gannholm...

ARKIVfoto: Rolf Jönsson

ARKIVfoto: Rolf Jönsson

Foto: Rolf Jönsson

Gotland2008-08-02 04:00
...som tillsammans med Lars-Erik Jacobsson föreslår en kryssningshamn vid Snåltorp i Västergarn.
Vad är det ni vill göra?
-  Vi vill bygga en naturlig djuphamn strax söder om Tofta strand i Västergarn. Med ett havsdjup på 14 meter behöver man bara bygga en 300 meter lång kaj rakt ut i vattnet, så skulle de stora kryssningsfartygen kunna lägga till.
Varför ska det finnas en kryssningshamn i just Västergarn?
- Det finns inget annat ställe runt Gotland där det är så djupt och det bör utnyttjas. Eftersom det redan är tillräckligt djupt blir det billigare att bygga en hamn där än att bygga ut Visby hamn.
Men vill inte kryssningsbesökarna komma till Visby?
- Det finns så himla mycket mer att erbjuda på Gotland. Det är turistfolket, de som anordnar kryssningarna, som har dålig fantasi. Jag tror att besökarna mycket hellre ser andra delar av Gotland under sin dag här.
Var fick ni idéen ifrån?
- Idéen hade min far redan på 80-talet, men han visste inte exakt hur djupt det var. Det visste inte jag heller förrän i somras. Under Almedalsveckan besökte jag Redareföreningens tält och genom dem fick jag ett detaljerat sjökort och då utvecklades den här idéen. Sedan har Lars-Erik kommit med ritningar som visar hur man på ett modernt sätt skulle kunna bygga en sådan här hamn.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om