Hallarna hamnar på Hällarna

I går beslutade politikerna att det är på Södra hällarna som Gotlands nya arena ska ligga.

Gotland2009-09-15 06:47

Snart är det därmed öppet för intressenter att lämna in anbud på bygge och drift.
– Tidigast står allt klart 2011, säger kommunalrådet Lars Thomsson.

Debatten var lång och åsikterna många när kommunfullmäktige i går skulle ta beslut om en ny idrottsarena och ett nytt badhus i Visby.
– Det var en oerhört bra debatt. Jag är glad att man vågade ta beslut, i stället för att återremittera ärendet, säger kommunalrådet Lars Thomsson (c) när mörkret börjat falla över Gotland efter det långa kommunfullmäktigemötet på Suderbys herrgård i går.
Oenighet om platsen
Ett yrkande som Stefaan de Maecker (mp) lade fram var att frågan skulle skickas tillbaka till kommunstyrelsen för att vissa frågeställningar skulle utredas ytterligare. När det väl var dags för beslut, röstade dock en klar majoritet för att frågan skulle avgöras under gårdagens möte.
Lika enigt var det inte när det gällde främst placeringen av jättebygget.
Det liggande förslaget från kommunstyrelsen var att upphandlingen skulle gälla en arenahall, ett badhus och ett hotell.
Den angivna platsen för arenahallen och badhuset föreslogs vara Södra hällarnas norra del, intill rastplatsen Träffpunkt Gotland i ”hörnet” mellan Färjeleden och Toftavägen. I samband med arena och badhus ville kommunstyrelsen också få till stånd bygget av ett hotell, på andra sidan om Färjeleden.
– Som det ser ut nu saknar Visby 200–250 hotellrum för att kongresshallen ska kunna ta emot de största bokningarna. Kongresshallen utgör inte en konkurrent till arenahallen i det här läget, utan ett komplement, argumenterade Inger Harlevi (m).
Jämnt i votering
Både socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet var emot placeringen på Södra Hällarna och menade att man förstör utsikten över havet från såväl strövområdet som från rondellen, medan allianspartierna snarare hade havsutsikten som argument för arenans placering på Södra hällarna.
Jämförelser med två andra tänkbara platser, Visborg och Rävhagen, gjordes, men sett i rena reklam- och sponsorintäkter är de alternativen inte tänkbara, menade Lars Thomsson.
– Vi måste utnyttja det unika för Gotland, annars kommer inte det här att funka. Hällarna invid Träffpunkt Gotland är ett ypperligt bra läge att visa upp namnet på en arenahall. Och bakom finns det bra strövområden, som kommer att bli kvar, sade Thomsson.
– På Visborg och Rävhagen är det inte alls lika många som passerar. Och de platserna skulle kunna ligga var som helst i Sverige.
Allianspartiernas,  och kommunstyrelsens, förslag på placering vann voteringen med siffrorna 36–34, sedan oppositionen haft en person frånvarande.
Så lyder plan B
Vänsterpartiets Brittis Benzler yrkade på ett krav i upphandlingen om att de årskort, och liknande kort, som finns för de olika kommunala sim- och idrottsanläggningarna i dag, också ska gälla i det nya badhuset, men i den frågan fick hon inget gehör. Hon hade dock ytterligare två yrkanden:
– Det är noggrant utrett varför det inte lönar sig att rusta upp Södervärnshallen. Men jag skulle vilja ha en likadan utredning av vad det skulle kosta att rusta upp Solbergabadet. Och jag vill också se en kalkyl över den så kallade ”ladan”, alltså vad en ren, enkel idrottshall skulle kosta.
I den frågan fick Brittis Benzler medhåll från Lars Thomsson, som biföll båda yrkandena. Lars Thomsson förklarade:
– Om det av någon anledning inte skulle bli som vi nu beslutat, så är det antagligen där vi hamnar – en enklare idrottshall och ett upprustat Solberga skulle kunna vara plan B, sade Lars Thomsson.
Detaljplan ska spikas
Kommunstyrelsen ska nu färdigställa förfrågningsunderlaget, vilket enligt Lars Thomsson kommer att bli klart under hösten/vintern.
Intresserade har sedan ungefär tre månader på sig att lämna in sina anbud, och parallellt måste kommunen spika detaljplanen för området samt ge behövliga bygglov.
– Om allt går som på ett snöre hoppas jag vi har fattat ett beslut innan sommaren om vilken byggherre som ska få uppdraget, säger Thomsson.
När det gäller kravet på folkomröstning om vad gotlänningarna vill med Södra hällarna, beslutade kommunfullmäktige att ta upp frågan om en eventuell folkomröstning på sitt sammanträde i oktober eller november.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!