Hallas eget vattenland

I 25 år har projektet med vattendammarna i Halla pågått.Och nu är snart etapp två i gång som innebär att man kan utöka verksamheten.- Vatten har vi. Det gäller bara att ta tillvara det och inte släppa ut det i Östersjön, säger Sten Rosvall, en av de 13 markägare som driver vattenprojektet i Halla.

Foto:

Gotland2008-06-09 04:00
Det började med att man samarbetade med kommunen och tog tillvara renat vatten från reningsverket i Roma. Istället för att bara skicka ut avloppsvattnet i kanalen så byggdes ett biologiskt reningsverk som går ut på att vattnet renas med hjälp av solen.

Fylld till hösten
Det är uv-strålarna som renar vattnet och efter fem månader är det godkänt som badvatten.
- Detta fungerade jättebra men när man kopplade på vatten från Dalhem också blev det problem. Det blev fullt i dammarna och vi var tvungna att tänka om. Det blev många turer med både kommunen och länsstyrelsen men nu har vi byggt en ny damm och till hösten kommer den också att fyllas.
Sten Rosvall är övertygad om att vattendammar är framtiden för Gotland, speciellt i tider som nu då torkan är svår. I Halla vattnas 350 hektar med olika grödor.

Inga nackdelar
- Det är lite olika för olika grödor men man räknar med att det behövs fem millimeter per dag.
En annan fördel med dammar är att det blir fler vattentäkter som både fåglar och insekter har nytta av.
- Det är bra för både miljön och för lantbrukaren, det finns faktiskt inga nackdelar. Jag är övertygad om att mindre dammar kan byggas ute i socknarna, kanske bara till en fem, sex fastigheter. Det är sju kilometer till den fastighet som ligger längst bort från dammen här i Halla, det är inga problem.

Avloppsvatten i Hemse
Att det blir varmare klimat och därmed torka bekymrar Sten Rosvall sig inte för, tvärtom:
- Det är bra för lantbruket. Vi kan odla andra sorters grödor och vi kan skörda flera gånger under året. Har vi bara vatten så är det utmärkt för oss. Det är samma vatten som fanns på vikingatiden. Det går bara runt och återanvänds hela tiden. Därför är det så viktigt att vi utnyttjar det flera gånger.
Även i Hemse finns en damm där man använder avloppsvatten till bevattning efter det har renats.
Mats Pettersson, vd på Hushållningssällskapet, vill ha fler vattendammar på Gotland.
- Mina kollegor på fastlandet har börjat med bevattningsrådgivare och det är något som kommer här på Gotland också, säger han. Vi måste bygga fler dammar på Gotland. I När finns en stor damm där flera lantbrukare samarbetar och det är ett bra exempel som fler kan följa.

Tidigare torka än förr
I lördags publicerade Aftonbladet en artikel om torkan på Gotland och där kom Mats Pettersson på bild på Gotlandslöpsedeln.
- Det står att jag är "lantbrukaren på Gotland som ber till Gud om regn", skrattar han. Men det kanske inte alltid är att lita på, jag har aldrig varit med om att torkan kommit så tidigt som nu. I maj, under den viktigaste växtperioden när vi mest behöver regn. Det är ovanligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!