De 100 miljoner kronor som Hållbara Gotland fick var en statlig kompensation till Gotland för utebliven kalkbrytning på norra Gotland, bland annat i Ojnare. Gotland blev testområde för näringslivsutveckling och samordnare för projektet blev Peter Larsson, därav namnet Peter Larsson-pengarna. Han identifierade fem strategiska utvecklingsområden på ön och det är Tillväxtverket och Region Gotland som tillsammans fördelat pengarna. Mest pengar har gått till ny industriell utveckling och besök och kultur som fått 26 miljoner vardera. 20,5 miljoner har gått till livsmedel och maritima näringar, drygt 14 miljoner till kompetensförsörjning och digitalisering har fått nästan nio miljoner kronor.
Ett av de industriföretag som fått stöd i programmet är Gotlandsflis som använde pengarna till att investera i en skanner som kan se hur stor kärnandel nysågat virke har. Gotländskt kärnvirke har god kvalitet och när man väl hittar produkter som kärnvirke lämpar sig för är Gotlandsflis redo för att tillhandahålla virke som de kan ta ut ett högre pris för, något som också kommer markägaren till del.
– Nu vet vi vad vi får fram för virke. När det kommer fram produkter man kan göra av gotländskt kärnvirke och tillverka dem då är vi ju steget före för vi har en maskin som kan ta fram just det virket. Då finns en möjlighet att tjäna pengar, säger Folke Berthin från Gotlandsflis. Han fortsätter:
– Själva maskinen, investeringen, den hade nog aldrig blivit av om vi inte fått de här pengarna.
Andra exempel på projekt som fått pengar är Uppsala universitets studie över hur kryssningsturister och andra besökare rör sig på Gotland där syftet var att främja en hållbar destinationsutveckling. Inom livsmedelssektorn har Överstekvarn Chili fått medel till att bygga om en gammal butik där de har kunnat samla sin tidigare utspridda tillverkning av produkter. Vattenbruk, en kartläggning av hur öns köttproduktion kan bli fossilfri och hur livsmedelsförädlingen ska öka.
För regionens del är vinsten med Hållbara Gotland inte så konkret. Istället handlar det om kunskap och förståelse.
–Vi har lärt oss mycket kring en effektiv samverkan, att se våra olika roller, ansvar och mandat inom ramen för utveckling på Gotland, säger Lina Holmgren, strateg för regional utveckling på Region Gotland.