I oktober kommer Visby Airport för andra gången att hålla i en kurs för flygrädda i samarbete med Gotlandsflyg. Petter Hejdenberg, flygplatstekniker på Visby Airport, är en av två som ansvarar för utbildningen där deltagare bland annat får göra studiebesök på flygplatsen.
- Målet för oss är att slå hål på flygrädsla med hjälp av mycket fakta och att deltagare får känna och klämma på grejerna. Som vanlig resenär kommer du inte så nära. Man får lära sig hur tekniken fungerar, varför planet flyger och hur pilotens jobb går till, säger Petter Hejdenberg.
"Acceptera rädsla"
Gruppen träffas fem gånger. Under de tre första träffarna ligger fokus på teori. Då får deltagare dela med sig om sina rädslor.
- Vi pratar då om att allt kan flyga, och om varför vi ska flyga. Vi pratar om rädslans cykel, om vad som händer i kroppen när man blir rädd. Man kan alltid känna obehag, men det handlar om att kunna kontrollera, acceptera och känna igen sin egen rädsla, säger Petter Hejdenberg.
Under utbildningen får deltagare tips, bland annat om hur de kan förbereda sig inför en flygning.
- Man kan till exempel undvika att klämma i armstödet och istället lägga händerna i knät. Man kan ha med sig foton på den plats man ska flyga till. Vi vill skapa positiva målbilder, och man kan väl säga att vi snuddar vid den psykologiska biten. Men vi grottar inte så mycket i hur rädslan uppstått, utan visar på säkerheten istället.
- Statistiskt sett är det mycket säkert att flyga, det är bara hissen som är säkrare, säger Petter Hejdenberg.
Kontrollbehov
Turbulens uppe i luften brukar vara det kursdeltagare är mest rädda för, enligt flygplatsteknikern.
- Vi vill visa att turbulens inte är farligt utan fullt normalt. Det blir alltid turbulens.
Ofta är det kontrollbehov som kan ha att göra med rädslan, menar Petter Hejdenberg.
- Man kan känna sig mer utsatt av att vara uppe i luften. Fönstren är ju också små, vilket kan göra att vissa känner sig instängda.
Frivillig flygning
Det finns plats för tio personer att gå kursen.
- Vi har en liten grupp så att alla deltagare ska känna sig trygga och att ingen ska gömma sig i mängden. Det är viktigt att alla känner tillit och att de kan ställa alla frågor de har. Blir det för många deltagare kanske vi har två grupper.
Kursen avslutas med en flygtur, som är frivillig för deltagare, till Bromma.
- Det är en speciell känsla att hjälpa en annan människa. Förra året jublade hela gänget när vi landade i Bromma. Det är värt mycket.