Halloween - en gam mal tradition som tar nya former
Från Irland på 700-talet via USA på 1800-talet och till Sverige på 1980-talet. Halloween har gjort en resa genom tid och rum men har inte riktigt hittat den svenska formen.Som en av de nyare festtillfällena i Sverige tycks barn, studenter och detaljhandeln ta till sig halloween. Men firandet skiftar i uttryck med personligt utformade ritualer.
Owe Ronström berättar. Halloween var tema för tisdagens otendagscafé på Fornsalen.Foto: ROLF JÖNSSON
Foto: Rolf Jönsson
Som etnolog placerar han halloween som en bland många andra av årets fester. Från början styrd av kyrkan och helighet har numera många av folkets fester och helgernas firande styrts över i världslighet och handel.
Bland många nya kalenderritualer finns exemplet den årligen återkommande schlagerfestivalen som allt fler människor gör till en fest med familj och vänner samlade framför tv-apparaten, med mat och dryck därtill.
Keltiska traditionen
- Halloween har rötter i den förkristna keltiska traditionen då man firade sommarens slut och vinterns början. Det var en dag i skarven mellan 30 oktober då sommarhalvåret ansågs ta slut och den 1 november då vinterhalvåret tog sin början. Den 31 oktober var en mellandag då man trodde att allehanda onda väsen var i farten och behövde skrämmas bort med eldar och seden att göra lampor av från början urgröpta kålrötter, senare pumpor. Halloween var då iscensatt för att hålla de onda makterna i schack.
På 1800-talet spred irländska immigranter traditionen till USA.
Spöken och vampyrer
Där fick den den utformning som numera förknippas med halloween med barn, utklädda till spöken, häxor och vampyrer, som knackar dörr hos folk och frågar "bus eller godis" och där liksom i England firas halloween ofta med ett barnparty.
- I dag är halloween den näst största helgen i USA och överallt i utlandet är dagen fast knuten till en bestämd dag, den 31 oktober. I Sverige är det inte så.
Här introducerades halloween på 1980-talet av vd för butiken Buttericks och firandet lanserades i mitten av 1990-talet över landet av handeln.
Tillfälle till fest
Många tar avstånd från halloweenfirandet av olika skäl, kanske för att firandet ses som en kommersiell produkt och att den lyfts fram av media.
Men framförallt barn och studenter tar till sig alla tillfällen till fest, som här i Visby där högskolan firar halloween på kårhuset lördagen den 3 november. I Sverige firas halloween lite när som helst i veckan och inte nödvändigtvis den 31 oktober som i år är en onsdag, säger Owe Ronström och pekar på att i Sverige skapas egna halloweentraditioner med skräcktema i utklädsel och godis att äta.
I USA är det varierande utklädsel och pumpa i olika former av mat som gäller, samt tiggeri i "trick or treat".
Egentligen firar vi halloween i skarven mellan sommar och vinter och skapar halloween som ger utrymme för personligt utformade ritualer.
Alla helgons dag brinner ljusen på kyrkogårdarna till de anhörigas minne med en sed som bara är drygt ett halvt sekel gammal i Sverige med inspiration från de katolska medelhavsländerna
Halloween är en hopdragning av den ursprungliga formen all hallows eve(ning), som betyder alla helgons afton, och är den engelskspråkiga benämningen på vad som på svenska heter allhelgonaafton.
Dagen firas traditionellt den 31 oktober. På många håll i Sverige firas halloween fredagen före den lördag då det är Alla helgons dag.
Källa. Nordiska museet
Halloween är en hopdragning av den ursprungliga formen all hallows eve(ning), som betyder alla helgons afton, och är den engelskspråkiga benämningen på vad som på svenska heter allhelgonaafton.
Dagen firas traditionellt den 31 oktober. På många håll i Sverige firas halloween fredagen före den lördag då det är Alla helgons dag.
Källa. Nordiska museet
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!