Hälsoråd medicin för att minska alla sjukskrivningarna

Gotland2002-05-08 04:00
Det är de alarmerande siffrorna som visar hur sjukskrivningarna bara fortsätter att öka som är bakgrunden till att Gotlands kommun tillsammans med fackförbunden, TCO, LO och Saco i går bjöd in till en konferens om ohälsan i arbetslivet.
Konferensen utmynnade i ett konkret steg framåt:
Hans Klintbom föreslog för de närvarande representanterna från arbetsliv, fackföreningar och organisationer att man ska inrätta ett hälsoråd på Gotland med representanter från kommun, facken, arbetsgivare, försäkringskassan och organisationer.
­ Jättebra! Det finns verkligen behov av ett sådant råd, säger Inger Johansson som är ordförande för långtidssjukskrivnas förening.
På konferensen var man ense om att ett sådant gotländskt Hälsoråd i första hand ska fungera som "blåslampa" och kraftsamla kring särskilt utsatta grupper.
<span class=MR>Bra organisation</span>
Hans Klintbom talade om vikten av en bra organisation i arbetslivet för att komma till rätta med de ökande sjukskrivningarna, men han lyfte också fram individens egenansvar:
­ Vi har för mycket omkring oss både på arbetsplatsen och på fritiden. Det blir en omöjlig kombination.
<span class=MR>Huvudtalare</span>
TCO-ordföranden Sture Nordh, som var huvudtalare på ohälsokonferensen, menar att många arbetsgivare resonerar som Hans Klintbom.
De lyfter gärna fram de forskningsrön som talar för att det inte bara är arbetslivet som bränner ut så många människor.
­ En del vill ha det till att det är Martin Timell-syndromet som har skapat ohälsan i Sverige. Vi ska göra så mycket på vår fritid.
Det argumentet används gärna av arbetsgivare som inte vill se sin egen del i ansvaret för ohälsan, säger Sture Nordh och fortsätter:
­ Även om det har blivit stressigare i för folk på fritiden, så kan vi inte kommendera fram förändringar i den enskilda människans situation.
­ Ska vi komma till rätta med de stigande ohälsotalen kan vi bara göra genom att ändra på förhållandena på arbetsplatserna.

<span class=MR>Ohälsoarbete</span>
TCO har under de senaste åren lagt ned ett stort arbete på ohälsan i arbetslivet och Sture Nordh lyfter fram några faktorer till att sjukskrivningarna ökar så kraftig
Med besparingarna i kommuner och landsting försvann andningshålen och marginalerna i företagen.
Nya anställningsformer driver upp tempot i arbetslivet. Ständiga förändringar skapar osäkerhet. Karriären ska ske parallellt med småbarnsåren. Före 35.
Efter 50 är man passé och upplever att man inte längre är värd att lyssnas eller satsas på.
Och gränsen mellan arbete och fritid flyter samman när de anställda utrustas med mobiltelefoner och bärbara datorer.
­ Vi skiljer inte på arbetstid och fritid. Vi skaffar inte utrymme för återhämtning, konstaterar Sture Nordh.

<span class=MR>Åtgärdsförslag</span>
Sture Nordh och TCO har en lång rad förslag till åtgärder.
De handlar om vikten av inflytande på arbetsplatserna och kraftiga satsningar på arbetsmiljö och företagshälsovård, men det handlar också om förändringar i socialförsäkringen.
I stället för att satsa alla medel på sjukpenning till de som redan är sjuka ska man lägga en större del av kakan till ett förebyggande arbete.
­ Försäkringsbolaget ger mig en brandvarnare och det är inte för att de är rädda om just min familj, utan mer om sin försäkring. Så resonerar man inte inom sjukförsäkringen i dag.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om