Halva styrkan tjänar för lite
Försäkringskassan är på väg att bli en statlig myndighet, men halva personalstyrkan tjänar betydligt mindre än statligt anställda.Det här kommer på sikt göra det svårt att rekrytera och behålla personal till Försäkringskassan, tror Laila Haglund som är ordförande för ST inom Färsäkringskassan på Gotland.
Det är mest de yngre som slutar och självklart spelar lönen in där.
Vid årsskiftet ska de svenska Försäkringskassorna och Riksförsäkringsverket bli en ny stor statlig myndighet.
Risken finns att vi blir en statlig låglönemyndighet. Vi utför en samhällsviktig verksamhet och det är viktigt att vi kan rekrytera och behålla kompetent personal.
Missnöje riskerar att skapa personalbrist och dålig arbetsmiljö. Risken för försämrad service med långa handläggningstider är överhängande, säger Laila Haglund.
Försäkringskassan på Gotland har en något bättre lönebild än andra Försäkringskassor. Det beror på att man anställt många med högskoleutbildning sedan Utlandskontoret etablerade sig i Visby. Men löne-glappet till andra statliga anställda finns ändå kvar. Fackförbundet ST är just nu inne i slutfasen av avtalsrörelsen. Den sista september kommer det avtal som nu gäller att gå ut. Laila Haglund vill att staten ska gå in med extra pengar för lyfta Försäkringskasselönerna till den statliga nivån innan Försäkringskassan blir en statlig myndighet.
Låglönemyndighet. "Risken finns att Försäkringskassan blir en statlig låglönemyndighet", säger Laila Hagström, som är ordförande för Fackförbundet ST på Försäkringskassan på Gotland. Hon vill att staten ska skjuta till extra medel så att Försäkringskassans personal kommer upp på samma lönenivåer som andra statliga tjänstemän.Foto: TOBIAS WALLSTRÖM
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!