Sänkte biljettpriset på färjan till hälften

Danska staten sköt till medel till Bornholms färjetrafik och lyckades sänka biljettpriserna med 51 procent samtidigt som de ökade farten, fick tätare turer och fler passagerare.

Genom statliga medel sänktes biljettpriset på Bornholmsfärjan med över 50 procent.

Genom statliga medel sänktes biljettpriset på Bornholmsfärjan med över 50 procent.

Foto: Johan Nilsson/TT

Gotland2021-12-07 06:03

I Region Gotlands remissvar på Trafikverkets analys av framtida färjetrafiken kommer den offensiva satsningen på färjetrafiken i Danmark att ingå som ett exempel på hur staten kan göra här.  

Trafikverket har tagit fram fyra olika alternativ till hur den framtida färjetrafiken till och från Gotland ska se ut. Statligt ägda fartyg och upphandlad drift står högst på deras lista. 

Inget av deras förslag är något som tilltalar regionstyrelsen om man läser deras utkast till remissvar. Ärendet ska behandlas i regionstyrelsen den 15 december. 

I förslaget till svar understryker man att Gotlands behov och utvecklingsmöjligheter måste vara styrande i upphandlingen och där ingår varken lägre fart, färre avgångar eller högre priser. 

undefined
Eva Nypelius (C) är ordförande för regionstyrelsen.

I stället vill man utveckla färjetrafiken och tar upp Bornholm som ett konkret exempel. – 

– Vi har jämfört med Bornholms färjelinjer och lyft in det som ett exempel, säger Eva Nypelius (C) ordförande i regionstyrelsen.  

Danska staten upphandlar färjetrafik till och från Rönne på Bornholm, en linje går till Ystad och den andra till Köge. 2014 ökade staten rederiets ersättning från 210 till 310 miljoner danska kronor. 

2018 vann Molslinjen upphandlingen av färjetrafiken när de erbjöd en sänkning av biljettpriserna med 51 procent. Färjorna har en marschfart på 36-38 knop. Antalet dubbelturer är nu fyra per dag även under lågsäsong. Rederiets ersättning utökades 2019 med 50 miljoner dkr.

Resultatet av satsningen blev enligt Center for Regional- och Turismeforskning från december 2019:

– Sänkta biljettpriser om drygt 50 procent

– Ökad turtäthet till minimum fyra dagliga dubbelturer

– Ökat antal passagerare med cirka 12 procent

– Ökat antal övernattningar med 10 procent

– Ökat spenderande med totalt 125 miljoner dkr/år från besökande

– 78 nya årsarbeten på Bornholm

– Ökade skatteintäkter om 65 miljoner dkr/år

Danmarks agerande när det gäller färjetrafiken skulle kunna fungera på samma sätt på Gotland, enligt remissvaret.

– Vi har pekat på hur danska staten skjutit till medel för att få tätare och snabbare trafik, säger Eva Nypelius (C) som i remissvaret trycker hårt på utvecklingsaspekten.

Det danska exemplet redovisar inte hur mycket koldioxid som släpps ut och om det är en ökning eller minskning. Kravet på lägre koldioxidutsläppen finns dock med i regionsstyrelsens remissvar. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!