Hammarberg ger röst åt de glömda barnen

Trots svåra motgångar eller djupa kriser är det möjligt att komma vidare i livet.Det är Olle Hammarbergs filosofi - och han är själv ett levande exempel.- Jag har aldrig mått så bra som jag gör i dag, säger han.

Det är under promenaderna i naturen han lägger upp sitt skrivande. Och det är i naturen han hoppas kunna tillbringa mer tid framöver. "Jag vill trappa ner lite, vara mer vid vattnet och fiska" berättar han.

Det är under promenaderna i naturen han lägger upp sitt skrivande. Och det är i naturen han hoppas kunna tillbringa mer tid framöver. "Jag vill trappa ner lite, vara mer vid vattnet och fiska" berättar han.

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2011-02-19 04:00

Hans namn och historia är bekant för många på Gotland - och för allt fler på fastlandet. Flera gånger i månaden åker han nämligen över för att hålla föreläsningar om sin livsresa. Han anlitas av skolor, föreningar och organisationer för allt från politiker och pensionärer till advokater.

Olle Hammarbergs liv är berättelsen om hur ett vanvårdat barn växte upp till en självdestruktiv ung man, som på äldre dagar lyckades göra upp med sitt förflutna och hitta balansen i tillvaron.


Blev slagen och instängd
Han föddes på Fårö men togs om hand av myndigheterna och placerades på barnhem i Visby, bara ett par år gammal.

- Farsan satt i fängelse och morsan hade förlossningspsykos. Mina morföräldrar var i 50-årsåldern men ansågs för gamla att ta hand om mig, berättar han.

Det som var tänkt som en hjälp för den lille pojken blev i stället början på många år av problem som nära nog kostade honom livet.

Han beskriver själv barndomen som ett helvete.

- Barnhemmet var ett bedrövligt ställe där man kunde bli instängd i ett mörkt källarrum en hel dag, om de tyckte att man gjort något dumt.

Det förekom även fysisk misshandel, något han skulle tvingas utstå än mer när han efter något år hamnade i ett fosterhem på södra Gotland.

- Det fanns ingen kärlek eller medkänsla där. De slog mig med slangar och järnrör över ryggen, en gång höll de mig hemma i en månad från skolan, de var väl rädda att bli anmälda.

Familjen var frireligiös och Olle förbjöds att umgås med en del av sina kamrater därför att de var syndare - de tillhörde inte församlingen.

- Den stora boven i dramat var fosterfamiljens inställning till kristendomen. Det är inget fel på att vara kristen, men det får inte gå så långt som till fanatism, säger Olle Hammarberg, som lämnade familjen när han blivit myndig.


Turbulent levene
Sedan följde flera år av turbulent leverne med missbruk, skilsmässa, självmordsförsök och psykiatrisk vård.

I 30-årsåldern började livet att räta upp sig med familj och jobb. Det fanns ett tag en tanke på att studera till präst, men i stället blev han bland annat begravningsentreprenör och rådgivare i alkoholfrågor. Han har också varit delaktig i grundandet av mansjourverksamhet på både Gotland och fastlandet, han har varit familjerådgivare och arbetat mycket med vårdnadstvister i samband med separationer och skilsmässor.

Olle Hammarberg har i många år varit aktiv i olika organisationer och har fortfarande kvar engagemang i kyrkan, Riksförbundet för familjers rättigheter, Riksförbundet för social- och mental hälsa, Forum för familjevård, Samhällets styvbarn och Dyslexiförbundet Gotland.


400 mejl på en vecka
Erfarenheterna från barn- och ungdomsåren har följt honom genom livet, och det var egentligen först när han skrev sin första bok han kunde börja sortera och bearbeta sina upplevelser.

För drygt tre år sedan kom den första boken, och det blev snart en andra. Med sina skrifter vill han visa på hopp för den som känner missmod, kanske efter händelser för länge sedan.

- Det finns människor som i dag är 60-70 år gamla och fortfarande står och trampar. Men oavsett om man drabbas av dödsfall eller skilsmässa måste man komma vidare, och det går.

Antalet människor som behöver hjälp är oöverskådligt, det har Olle Hammarberg förstått genom alla telefonsamtal, brev och mejl han fått genom åren. Många kontaktar honom efter någon av hans föreläsningar eller efter att de läst hans böcker.

- En del hör av sig och vill träffa mig för att berätta om sina upplevelser. Men jag orkar inte med det så mycket längre. Jag vill göra något annat av min tid och det finns dessutom många utbildade som kan hjälpa människor på ett bra sätt.

Bara den senaste veckan har han fått drygt 400 mejl. De flesta handlar om regeringens Upprättelseutredning som nyligen blev klar. Barn som togs från sina föräldrar och placerades i fosterhem där de vanvårdades ska få ekonomisk kompensation och en ursäkt från regeringen.

Men missförhållandena fortsätter, framhåller Olle Hammarberg.


Tredje bok
Just nu arbetar han på en tredje bok, denna gång tittar han inte så mycket i backspegeln utan resonerar kring situationen för utsatta barn i dagens samhälle.

- Det finns bra fosterhem i dag, men det finns också fortfarande många dåliga. Det händer fortfarande att barn hämtas av uniformerad polis när de ska omhändertas, som om de vore kriminella. Det finns fortfarande socialtjänstemän som gör dåliga barnutredningar. Det måste bli ett slut på det här, säger Olle Hammarberg.

Namn: Olle Hammarberg.

Ålder: 69 år.

Bor: Villa i Slite.

Familj: Fru, tre vuxna döttrar.

Aktuell: Skriver på sin tredje bok.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om